2010. augusztus 10., kedd

Vöröslencse és római kömény - Mahluta çorbası

   Egy újabb nálunk kevésbé ismert, ámde very fincsi leves, melynek alapja a vöröslecse fűszerezve római köménnyel, mentával és persze ne feledkezzünk meg a frissen facsart citromléről, amit fogyasztás előtt még szép elegánsan belecsorgatunk. Nagy kedvenc nálunk őkelme, a Mahluta leves.


Hozzávalók:
  2 dl vöröslencse
  1 fej hagyma
  1 kisebb gerezd fokhagyma
  2 ek olivaolaj
  1 l víz
  fél l húsleves alaplé (vagy helyette szükségállapotban víz és plusz 1 csúkhúsleves kocka)
  só (kb. 1 csapott tk)

  +1 ek olivaolaj
  2 púpozott ek liszt
  1 tk őrölt római kömény (fűszerköménnyel helyettesíthető)
  1 kk édes pirospaprika
  1 csapott tk szárított morzsolt menta
  1 csapott kk szárított pirospaprika pehely (vagy pici csípős paprika)

Elkészítés:
   Az apróra vágott hagymát és a felszeletelt fokhagymát az olivaolajon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett vöröslencsét, felöntjük a vízzel, ízesítjük a leveskockával, majd kb. 25 perc alatt  puhára főzzük.
   Ekkor 1 evőkanál olivaolajon épphogy illatosra pirítjuk a lisztet (nem elírás, most nem rántást készítünk, hanem lisztet pirítunk!), közben szépen belekeverjük a fűszereket is.
   Habverővel folyamatosan keverve a leveshez szórjuk a fűszeres lisztet, ízlés szerint sózzuk. Összeforraljuk, ezzel besűrűsítjük, majd a tüzet elzárva átturmixoljuk, hogy szép krémes levest kapjunk.
   Fogyasztás előtt frissen facsart citromlevet csorgatunk a tányérokba kimert levesekbe.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Remek ez a leves! Felveszem én is a recepttáramba.

marisz57 írta...

Remek ez a leves! Felveszem én is a recepttáramba.