Egy újabb nálunk kevésbé ismert, ámde very fincsi leves, melynek alapja a vöröslecse fűszerezve római köménnyel, mentával és persze ne feledkezzünk meg a frissen facsart citromléről, amit fogyasztás előtt még szép elegánsan belecsorgatunk. Nagy kedvenc nálunk őkelme, a Mahluta leves.
Hozzávalók:
2 dl vöröslencse
1 fej hagyma
1 kisebb gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
1 l víz
fél l húsleves alaplé (vagy helyette szükségállapotban víz és plusz 1 csúkhúsleves kocka)
só (kb. 1 csapott tk)
+1 ek olivaolaj
2 púpozott ek liszt
1 tk őrölt római kömény (fűszerköménnyel helyettesíthető)
1 kk édes pirospaprika
1 csapott tk szárított morzsolt menta
1 csapott kk szárított pirospaprika pehely (vagy pici csípős paprika)
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és a felszeletelt fokhagymát az olivaolajon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett vöröslencsét, felöntjük a vízzel, ízesítjük a leveskockával, majd kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
Ekkor 1 evőkanál olivaolajon épphogy illatosra pirítjuk a lisztet (nem elírás, most nem rántást készítünk, hanem lisztet pirítunk!), közben szépen belekeverjük a fűszereket is.
Habverővel folyamatosan keverve a leveshez szórjuk a fűszeres lisztet, ízlés szerint sózzuk. Összeforraljuk, ezzel besűrűsítjük, majd a tüzet elzárva átturmixoljuk, hogy szép krémes levest kapjunk.
Fogyasztás előtt frissen facsart citromlevet csorgatunk a tányérokba kimert levesekbe.
Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
Remek ez a leves! Felveszem én is a recepttáramba.
Remek ez a leves! Felveszem én is a recepttáramba.
Megjegyzés küldése