2010. augusztus 13., péntek

Mézes-mázos diótorta

   Méz és dió... Mondjuk kicsit törökösnek? Hát mondjuk! Párom  születésnapja idén éppen Ramazan első napjára esett, épp úgy mint 30 évvel ezelőtt, amikor meglátta a napvilágot. Neki készült ez a darált, szeletelt és kandírozott dióban nem éppen szűkölködő torta megtupírozva némi mézzel. Hajrá kalóriabevitel! Végülis csak 30 évente van ilyen egybeesés, ennyit kibírunk.
   Édesapám emléke adta az ihletést, akivel gyerekkoromban egymás elől faltuk a mézbe kevert diót, melyet ünnepekkor készített. Nem épp egy nyári desszert elismerem, de ne feledjétek: ez a szívet melengető recept télen is itt lesz majd.


Hozzávalók:
  1 kerek diós piskóta torta lap (recept itt)

A krémhez:
  3 dl tej
  1 tojás sárgája
  1 púpozott ek finomliszt
  1 ek rizsliszt
  2-3 dkg darált dió
  2 ek vágott dió
  8 dkg vaj
  5 dkg méz
  1 ek porcukor (ízlés szerint)

A díszítéshez:
  Hulala, vagy habtejszín+habfixáló
  Kandírozott dió (készen kapható, vagy házi készítésű) - elhagyható!

Elkészítés:
   A piskótalapot megsütjük és a formából kivéve rácson hűlni hagyjuk.
   A tejet egy habverő segítségével összekeverjük a tojássárgával, liszttel és rizsliszttel. Folyamatos keverés mellett felforraljuk, 1-2 perc főzés után a tüzet elzárjuk, a darált és vágott diót belekeverjük, majd az edényt hidegvízes fürdőbe állítjuk. A vajat kikeverjük a mézzel és a cukorral, majd ha a krém alap már nem forró hozzákeverjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
   A piskótából kivágjuk a formát (ehhez érdemes először egy papírsablont készíteni és azt a tortalapra helyezni). A levágott rész kb. felét két tenyerünk közt szétmorzsolva a krémhez keverjük, így jól kenhető, kevésbé tömény masszát kapunk.
   A kivágott formát 3 lapra szeljük, majd a krémet igazságosan elosztva a rétegekre kenjük (a tetejére is). Az oldalára nem szükséges, hogy jusson, hiszen a krém és a piskótalap közel azonos színű.
   A tetejét felvert Hulalával vagy tejszínnel, kandírozott dióval díszítjük, majd az egészet megszórjuk egy kis darált dióval és morzsolt piskótával.

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

Bianka írta...

nagyon finom, és szépséges is

Elif írta...

Köszönöm Bianka!

Mrs Smith írta...

Nagyon szépséges! Kicsit olyan mintha én is kaptam volna, legalább is virtuálisan, nekem augusztus 13-án van a szülinapom! Gyönyörű, még egyszer, és a fotó is az!

Elif írta...

Köszönöm a dícséretet! Ez szuper, szép kis egybeesés! :) Akkor Nagyon sok boldog születésnapot kívánok így útólag! Nekünk a házassági évfordulónk van aug. 13-án. :)

Mrs Smith írta...

Köszönöm!:))) De akkor én is nagyon sok örömet kívánok még Nektek, szép hosszú együtt töltött évelket egészségben és bőségben!

Elif írta...

Mi is köszönjük szépen Mrs Smith!