Jó kis laktató köret ez kérem szépen, a bulgur (vagyis a búzatöret) hajlamos magát nagyonis etetni, ha az ember egy kicsit nem figyel oda mindjárt háromszor annyit evett belőle, mint amennyivel amúgy jóllakott volna. Mondhtajuk, hogy ez lenne a hagyományos alap bulgur pilaf, páromék családjában mindenképp, de ha a burgonyát kifelejtjük belőle akkor nagy általánosságban is ki merném jelenteni ugyanezt. További körítés helyett érkezzen a köret!
Hozzávalók:
3 dl bulgur (pilafhoz való)
2 ek margarin (vagy 1,5 ek vaj + 1 ek olivaolaj)
1 szép nagy fej hagyma
1 fehérpaprika (vagy ugye eredetileg édes hosszúkás zöldpaprika, de kápia paprika is egészen nyugodtan mehet)
1 nagy paradicsom
2 közepes méretű burgonya
7,5 dl víz (részben lehet húsleves alaplé)
1,5-2 tk só (ízlés szerint)
fél dl paradicsompüré (vagy 1 ek paradicsom salca)
Elkészítés:
A bulgurt megmossuk, lecsepegtetjük.
A finomra vágott hagymát és az apróra kockázott paprikát a margarinon 3-4 perc alatt átdinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a hámozott és kis kockára vágott paradicsomot és burgonyát, további 1-2 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk, majd felöntjük a vízzel, megsózzuk és fedő alatt közepes lángon addig főzzük, míg a burgonya majdnem teljesen átpuhul (tehát véletlenülsem málik szét még, vagy hasonló szépségek!).
Hozzákeverjük a bulgurt és a paradicsompürét, újraforraljuk, majd ettől kezdve fedő alatt főzzük kb. 10 percig, míg a víz javát a bulgur magába nem szívja. Ekkor a tüzet elzárjuk, az edény tetejére egy konyharuhát terítünk, erre helyezzük vissza a fedőt, és hagyjuk még legalább 15 percet pihenni, dagadni. Figyeljünk, hogy oda ne kapjon az alja, ha szükséges zárjuk el korábban a tüzet alatta - akkor is meg fog puhulni (ha picit mégis, hát az még nem világvége, de ha nagyon akkor aztán lesz mit sikálnunk)!
Jó étvágyat!
TIPP: sült húsok, köfték, raguk remek kísérője, mellé valamilyen friss salátát vagy savanyúságot mindenképpen kínáljatok! (Nagyon zárójelesen ha egy kis szeletelt virslit is összepirítotok az elején a hagymával - akkor egy rendkívül egyszerű és gyorsan elkészíthető egytálételt kaptok.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése