2011. október 21., péntek

Emeletes (majdnem) Pavlova torta

   Már régesrég terveztem kipróbálni a Pavlova tortát, annyi gyönyörűségeset láttam már a hazai és a külföldi blogoldalakon is sorra megjelenni, hogy én sem hagyhattam ki. Végül úgy adódott, hogy éppen most így télelőn maradt meg 4 árva tojásfehérjém a hűtőben karöltve némi felbontott habtejszínnel és krémsajttal, így nem átallok nektek friss eper, málna és hasonlók helyett egy akár a karácsonyi asztalon is helytálló őszi-téli Pavlova tortát prezentálni stílusosan pár szelet karambolával és fagyasztóból előcsalogatott áfonyával.


   Anna Pavlováról, korának legnagyobb balerinájáról, akiről az eredeti habcsókalapú torta is nevét kapta itt olvashatsz bővebben.


Hozzávalók:
  3 nagy vagy 4 kisebb tojás fehérje
  csipet só
  1 ek 10%-os ecet
  25 dkg porcukor
  1,5 ek kukoricakeményítő
  1 tk vanília aroma

A krémhez:
  2 dl habtejszín + 1 tk porcukor + habfixáló (vagy 2 dl növényi "tejszín")
  10 dkg sózatlan krémsajt, nálam Labne (vagy Mascarpone)

Tálaláshoz:
  fagyasztott áfonya
  karambola
  citromhéj
  (vagy más gyümölcs frissen vagy fagyasztva)

Elkészítés:
   A fehérjékhez adjuk a sót és az ecetet, majd lágy habbá verjük, ekkor hozzáadjuk a vaníliaaromát és 2-3 evőkanalanként beledolgozzuk a habverő segítségével az előzőleg keményítővel elkevert porcukrot, hogy egy sűrű ragacsos masszát kapjunk.
   Jó minőségű sütőpapírra 4 egyforma átmérőjű kört formázunk a habból (más méretben is készíthetjük, a sütési időt a mérettel egyenes arányban csökkentsük vagy növeljük).
   A sütőt 140 fokra előmelegítjük, majd a hőmérsékletet 110 fokra visszavéve helyezzük a tortaalapokat a sütőbe és kb. 30-35 percig szárítjuk-sütjük őket.
   Hagyjuk őket a résnyire nyitott sütőben kihűlni.

   A krémhez a tejszínt habbá verjük egy kevés porcukorral, Hulala használatakor cukor hozzáadása nem szükséges. Ha tartósabb habot szeretnénk (későbbi fogyasztás esetén) keverjünk a tejszínhez habfixálót is.
   A krémsajtot határozott, de óvatos mozdulatokkal a habhoz keverjük.

   Miután a habcsókalapok teljesen kihűltek összeállíthatjuk a tortát. Az áfonyát (ha fagyasztott) 2-3 vízből átöblítjük és lecsepegtetjük. Az egyes rétegekre kenünk a krémből és szórunk az áfonyából, a tetejére helyezünk pár szelet karambolát is. Reszelt, vagy díszítőkéssel vágott citromhéjat szórhatunk a torta tetejére és ízlés szerint a rétegek közé is.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Bianka írta...

De szép, finom