Nem fogok sokat szövegelni, ez egy egyszerű kis kevert sütemény - kuglófforma próba. A minap tettem szert az egyik áruházláncban egy a szokásosnál kisebb, 16 cm-es formára, ami nekünk - változatosságkedvelő - hármunknak sokkal inkább megfelel, mint a szokásos 22-24 cm-es. Teszt megvolt, remekül vizsgázott, kuglóf kisült és el is fogyott, egészségünkre!
Hozzávalók (16 cm-es formához, nagyobb körméretűben is elkészíthető, ez esetben alacsonyabb lesz az eredmény):
1 pohár cukor (1 pohár = 2,5 dl) - ha kevésbé édesen szeretitek lehet 1/4 pohárral kevesebb
2 tojás
fél pohár joghurt
1 dl olaj
1,5 ek cukrozatlan kakaópor
1 tk sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1,5 pohár liszt
10-15 dkg túró
margarin vagy vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A cukrot és a vaníliás cukrot kikeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a joghurtot, az összetört túrót és az olajat.
A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd ezt is a tojásos kutyulékhoz adjuk, ne keverjük túl, csak addig míg éppen egységes masszát kapunk.
A kuglófformát margarinnal vagy vajjal alaposan kikenjük, a masszát belesimítjuk, majd mehet az előmelegített 180 fokos sütőbe kb. 30 percre (de erre nem esküszöm meg, végezzetek tűpróbát).
Miután kisült hagyjuk 10-15 percig a formában hűlni, majd kiboríthatjuk, ha úgy tetszik a talpát (ami a formában még a teteje) egyenesre vághatjuk, ahogy én is tettem és miután teljesen kihűlt meghinthetjük porcukorral.
Jó étvágyat!
TIPP: Olvasztott csokoládéval is meglocsolhatjuk, ezesetben persze nem kell megvárni hogy teljesen kihűljön. Banánkenyér vagy őzgerinc formában is süthető. Bezacskózva 2-3 napig teljesen puha magad.
3 megjegyzés:
Hát ez a kuglóf nagyon guszta! Holnap reggelire épp megfelelne!
Egészségetekre :)
Brutál jól néz ki!
Ez valami fantasztikusan néz ki:)Nagyon szeretem a kuglófokat, olyan szépek:)
Megjegyzés küldése