2010. augusztus 2., hétfő

Kelt petrezselymes-fetás poğaca - VKF XXXVI.

   Régóta megosztásra vár már az én kedves kelt török pogácsa receptem, mely sokadszori toldás-foldás után nyerte el mai színét és ízét. Kerüljön hát most ő is a többi finom fogás mellé a "Világjáró fazékba" és persze ide a blogra.


   Bizony a pogácsa szavunk is török gyökerekre tekint vissza, miközben a név mögött már kissé eltérő tartalom lapul. Törökországban a pogácsákat többnyire töltik, sajtos, burgonyás, húsos, vagy olivás töltelékkel, emellett persze a tészta is eltérő, amit pogácsaszaggató helyett kézzel formáznak különböző alakokra. Biztosra vehetjük, hogy a legkisebb pékség polca is tartogat legalább 1-2 féle szezám vagy nigella magokkal hintett, illatos pogácsaféleséget a betérő éhes népségnek.


Hozzávalók (20 nagy pogácsához):
  kb. 70 dkg liszt (ebből 30 dkg lehetőség szerint kenyérliszt)
  25 dkg margarin
  2 tojás (az egyik sárgája a lekenéshez)
  1 tk cukor
  1,5 tk só
  2 csomag szárított élesztő
  2,5 dl tej (+ 1 tk a lekenéshez)
  4 rk joghurt
  szezám és/vagy nigella mag a tetejére

A töltelékhez:
  15 dkg túró
  15 dkg feta sajt
  3 ek joghurt
  kb. 1/4 kk só
  1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:
   Az élesztőt elkeverjük a langyos cukros tejjel. Hozzáadjuk a puha margarint, 1 tojást és 1 tojásfehérjét. sót és a joghurtot. A lisztet fokozatosan adagolva az edény falától elváló tésztát gyúrunk. Nedves ruhával letakarva 1 órán át kelni hagyjuk.
   Közben előkészítjük a tölteléket. Ehhez a túrót és a fetát összetörjük, sózzuk, összekeverjük a joghurttal és az apróra vágott petrezselyemmel.
   A kelesztési idő leteltével a tésztából kb. 5-6 cm átmérőjű gömböket, majd ezekből ujjaink segítségével lapos korongokat formázunk, közepükbe 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk, majd "félhold formára" hajtva őket, a széleket összenyomkodjuk, lezárjuk. Sütőpapírral borított tepsire pakoljuk, tetejüket megkenjük 1 tk tejjel elkevert tojássárgájával. Megszórjuk a magokkal, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Jó étvágyat!

TIPP: Miután kihültek lefagyaszthatjuk őket, majd egy-egy hétvégi családi reggeli előtt párat kiengedve, esetleg felmelegítve tehetjük élvezetesebbé és különlegesebbé az étkezést.

10 megjegyzés:

Mrs Smith írta...

Óóó ez fantasztikus! Gyönyörűek a képek is! Biztosan nagyon finom! A legjobbakat: Mrs Smith

Elif írta...

Köszönöm Mrs Smith! :) Hamarosan töltöm a reciket a Nosalty-ra is megint, csak közben sajnos sorra jöttek-mentek itthon a betegségek... Na de jövök remélhetőleg megújult lendülettel.

Tündér írta...

Nagyon tetszik!!!(Már gondolkodom a kipróbálásán:)

Elif írta...

Köszi! Remélem ízleni fog! :)

Mrs Smith írta...

Igen, már hiányoltalak onnan, bár mi meg éppen nyaralásból jöttünk. Ott is volt net, ezért néha rákukkantottam a dolgokra, az oldaladra is, mert szemmel tartalak ám!:))) Eszterrel is találkoztam, valamint telefonozunk is, mert itthon van, s most nem igen tud netezni, de elújságoltam neki, hogy milyen klasz recepteket töltöttél fel, és a képeid! Egyre gyönyörűbbek, most már igazi profi képek a szó legjobb értelmében. Remélem semmi komoly a betegségek terén a családodban, és hamarosan megint jössz a receptekkel a Nosaltyra is! Várunk!

Elif írta...

Hát azért a profitól még messze vagyok. :) De köszönöm szépen a dícséretet és a szemmel tartást is! ;)

trendo írta...

A szép fehér szalaggal átkötve még vendégajándéknak is beválnak ezek szépséges pogácsák.
Üdvözöl trendo a Gastrodamustól.

Elif írta...

Köszönöm trendo a hozzászólásokat és a dícséretet! Üdv: Elif

trendo írta...

Kedves Elif, nagyon örülök, hogy a VKF kapcsán rátaláltam a blogodra, mert szívem csücske a balkáni és a török ízvilág, de a nyelvi nehézségek miatt nehéz autentikus forrásokra és partnerokra lelni. Ugyan én még gasztrobloggernak se tartom magamat, de mindig szívesen látlak a blogomon. Hátha Te is veszed hasznát, amit írok.
http://trendoblog.blogspot.com

Elif írta...

Kedves Tredo, örülök, hogy tetszik a blogom. Éppen ez a célom, hogy minél több nálunk bevált, hiteles török receptet bemutassak. Mindenképpen létogatni foglak én is téged! Üdv: Elif