2011. december 1., csütörtök

Azok a szépséges Tejes kiflik

   Ezek a nagyszerű tejes kiflik bizony megérdemlik az elegáns tálalást. Alexa Christi blogjáról hoztam a receptet, melyet ha papírra írnék, biztos vagyok benne, hogy hamarosan rongyos fecni maradna csak belőle. Sokszor elkészül majd (egy mincivel kevesebb sóval), köszönjük!



Hozzávalók:
  30 dkg finomliszt
  25 dkg rétesliszt
  3 dkg friss élesztő
  1 ek porcukor
  3 dl tej
  1 csapott ek só
  4 dkg vaj
  1 tojás
  3 ek olivaolaj

Elkészítés:
   A porcukrot a meleg tejhez keverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, 10-15 perc alatt megfuttatjuk. A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, majd hozzáadjuk sorban a többi hozzávalót, az élesztős tejet, a puha vajat, a tojást és 2 ek (!) olivaolajat. A tésztát összeállítjuk, majd 10 percig letakarva pihenni hagyjuk.
   A tésztára csorgatjuk a maradék 1 ek olivaolajat és jó alaposan bedagasztjuk (10 perc), majd meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
   A megkelt tésztát 3 részre osztjuk, ezeket lisztezett felületen egyenként kör alakúra nyújtjuk és 6 cikkre vágjuk, majd az egyes cikkeket még egyenként is megnyújtva a háromszög alapjától indulva (nem a hegyes vég) szorosan feltekerjük és kifliket formázva sütőpapírral fedett tepsire rendezzük (fázisképek Alexánál).
   A kifliket még 30-45 percig kelesztjük, majd megkenjük tejjel, alaposan megfújkáljuk hídeg vízzel és előmelegített 170 fokos sütőben 18-22 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket.

Jó étvágyat!

TIPP: frissen a legeslegjobb, de még másnap is tökéletes finom puha! Este is begyúrható, hűtőbe tehető, reggel kisüthető.

8 megjegyzés:

Gomba írta...

nagyon guszták!

chriesi írta...

Csodálatosak ezek a kiflik!

Kreatív konyha írta...

Nem is tudom hirtelen melyik szebb, a fotó vagy a kiflik? Mindkettő!!!!

Adél (Afraa) írta...

Húúú, lehet, h mégsem kell nélkülöznöm itt külhonban a jó kis békebeli vajas kiflit?
Tökéletes megoldásnak tűnik így képről-receptről :)

Chef Viki írta...

Gyönyörű a fotód, már megint :-) A kiflik meg tökéletesek!

Bianka írta...

Tőkéletesek

Elif írta...

Köszönöm szépen, a dacséret csak részben illet engem. :)

Moncsi írta...

Kedves Elif!
Nemrég sültek meg, egyszerűen tökéletesek. Kívül ropogós, belül foszlós, könnyű, finom. Köszönöm szépen! :)