2011. december 7., szerda

Aşure - Noé pudingja

   Hát igen, nem is én lennék, ha nem késnék egy kicsit ezzel a recepttel is. Nem tudom ti hogy vagytok vele, én imádom az olyan ételeket, melyekhez jó kis sztorik, mondák, regék kapcsolódnak, az Aşure - Noé pudingja is pontosan egy ezek közül.


   Törökországban (és az iszlám vallású országokban) minden iszlám időszámítás szerinti év 10 napján - az Aşure napon a háziasszonyok fakanalat ragadnak és komoly idő és energiaráfordítással megfőzik A kását hatalmas fazékban - vagy akár kondérban, hogy utána a szomszédokat és minden fellelhető ismerőst kezükben egy-egy tálkával végigjárva köszöntsék és megajándékozzák a maguk főzte pudinggal e jeles nap alkalmából. "Aşure gününüz / haftanız kutlu olsun!" vagyis "Boldog Aşure napot / hetet!"



   Hogy miért is jeles ez a nap? Hát annak konkrétan jópár okát fel tudnám sorolni, ugyanis az iszlám története szerint ha nemis minden, de jópár jeles esemény erre a napra esett, például Ádám és Éva teremtése (de az írás szerint a végítélet bekövetkezését is egy ilyen, méghozzá péntekre eső napon "várhatjuk" majd). Erről részletesebben TeDe-nél olvashattok.
   Nade az Aşure készítésével, konkrétan Noé prófétára emlékezünk, aki amikor az élelem már igencsak fogytán volt a bárkán összesöpörtette az utolsó megmaradt morzsákat is és egy sűrű, tápláló kását főzött belőle, melyből aztán jóllakhatott a bárka népe - éppúgy az emberek, mint az állatok. Így ezen a napon (idén december 5-én) fakanalat ragadtunk és összefőztünk búzával, rizzsel, babbal, csicseriborsóval minden jót, ami éppen otthon volt, vagy amit családi recept megkívánt, hogy azután afiyetle / jó étvággyal fogyasszuk mi és a szeretteink, ismerőseink egyaránt.
   Két változatot hoztam most nektek - fügés, rózsavizes és citrusos - és ígérem, ha bármelyiket szívvel és lélekkel készítitek csakis igazán finom és különleges puding kerülhet majd az asztalotokra!



Hozzávalók:
  50 dkg hántolt búza
  1 dl rizs
  30 dkg fehér fejtett bab (friss, fagyasztott, vagy konzerv)  - vagy 20 dkg szárazbab
  30 dkg csicseriborsó (konzerv) - vagy 20 dkg száraz
  10 dkg aszalt sárgabarack
  10 dkg mazsola (ha lehet sárga)
  5 dkg aszalt ribizli vagy vörösáfonya (utóbbi durvára darabolva)
  1 kg cukor
  1 púpozott tk fahéj


Plusz az 1. változathoz:
  6-8 szem apró kockára vágott aszalt füge
  2-3 ek rózsavíz


Plusz a 2. változathoz:
  1 narancs reszelt héja
  2-3 ek apró kockára vágott kandírozott citromhéj (vagy 1 citrom reszelt héja)
  1 narancs leve kifacsarva


A tetejére:
  dió, mogyoró, mandula, pisztácia, kókuszszirom, gránátalma, stb. ízlés szerint, fahéj


Elkészítés: 
   Az Aşure készítés előtti este a búzát átválogatjuk, megmossuk és bő vízben (kb. a búza szintje felett még 10 cm-re ellepve) olykor megkeverve felforraljuk, majd a tüzet elzárva fedő alatt dagadni hagyjuk.

   Reggel a búzát újra felforraljuk, majd gyakori (és az idő előrehaladtával, ahogyan a keményítő kiválik egyre gyakrabb) keverés mellett 2,5-3 órán keresztül fedő nélkül főzzük - közben az elpárolgó vizet forró vízzel néha pótoljuk vissza. --- kiegészítés: azóta bőven 1,5 l vizet pótlok a főzés előtt, két külön lábasba osztom. A főzési idő rövidíthető ha kb. 1 liternyi búzát főzővízzel másfél óra után leturmixolunk, visszaöntünk és innen folytatjuk az alábbiakat.

   Ekkor hozzákeverjük a rizst - innentől fontos a szinte folyamatos keverés! Ha bármelyik ponton odakapna ne pánikoljunk, azonnal öntsük át egy másik lábosba és folytassuk a főzést! 10-15 perc elteltével jöhet az előkészített bab és a csicseriborsó*, majd újabb 10-15 perc múlva a mazsola, apróra vágott aszalt sárgabarack és ribizli vagy vörösáfonya (esetleg más aszalt gyümölcs ízlés szerint természetesen). Végül még 10-15 perc és a cukrot, fahéjat ill. az 1. vagy a 2. változat plusz hozzávalóit is belekeverjük, egyet még forraljuk, abszolúte ízlés szerint némi forró vízzel hígíthatjuk és kész.

   Hagyhatjuk a fazékban kihűlni (ahogy hűl szilárdul - pudingosabb lesz az állaga), vagy rögtön tálkákba oszthatjuk és megszórhatjuk (száraz serpenyőben 2-3 perc) pirított dió, mandula, törökmogyoró keverékével, pisztáciával, gránátalmával, kevés fahéjjal, én most pár kókuszszirmot is odacsempésztem. Ha magunk fogyasztjuk (itt és most) természetesen bármilyen más friss gyümölcs is kerülhet a puding tetejére (alma, banán, narancs, mandarin, stb.), de a szállítást és tárolást a jól kiforrott tapasztalatok alapján ez az alapkombináció ami szépen bírja .


   Ezenkívül van aki kevés tejet is csempész a maga pudingjába, előfordulhat vanília, vagy más fűszerek, sőt határozottan tudom, hogy sokan a végén egy darabolt almát is belefőznek és még ki tudja mi mindent...


*A bab és a csicseri:
- Ha száraz:
Ha szárazbabbal vagy/és csicseriborsóval dolgozunk, akkor ezeket is előző este megmossuk és egy külön edényben felforraljuk, lefedve reggelig állni hagyjuk. - Reggel a vizet kicseréljük, újra felforraljuk és puhára főzzük őket (ha van hozzá türelmünk - nem kötelező - szerintem mondjuk legyen, bár ettől még anyósom is hátast dobott majdnem) a csicseriborsók bőrét egyenként lehúzzúk (összecsippentve könnyen lejön), sőt ha nagyon szorgalmasan vagyunk, vagy ha a bab bőre nagyon vastag, akkor azét is (én megtettem - teszem hozzá!).
- Ha fagyasztott:
A fagyasztott babot elég reggel forró vízbe dobni (, majd ha a bőre vastag 5 perc főzés után leszűrjük, hideg vízzel átmossuk és bőrét lehúzogatjuk, forrásban lévő vízbe visszadobva további) 15-20 perc alatt puhára fő.
- Ha konzerv:
Leöblítjük, leszűrjük, a csicseriborsó bőrét eltávolítjuk.



1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon örülök, hogy ráakadtam az oldaladra !
Gratulálok, csodásak a receptjeid.
Joli