2010. augusztus 12., csütörtök

A multifunkcionális Török Burgonyasaláta

   Egy szobányi szomszédot és ismerőst fogadtunk rögtön az első napon, hogy idén kettesben kisfiammal Kayseribe látogattunk, mindenki kíváncsi volt a cseperedő fiúcskára persze. Azt sem tudtam kihez forduljak, melyik kérdésre válaszoljak előbb, amikor egyszercsak babanneşünk, vagyis az apai nagymama, drága anyósom mindenféle jóval megpakolt tányérokat kezdett szétosztogatni, nehogy valaki így délidőben éhen maradjon.
   Akkor kóstoltam először ezt a rém egyszerű salátát. Salátát? Azt kell mondjam köretként, salátaként, de egy kicsit európaiasítva mozzarellakockákkal keverve akár könnyű vacsoraként is megállja a helyét.
   Nekem mindenesetre saláta néven mutatták be, íme tehát a patates salatası ahogy mi készítjük.


Hozzávalók (2 nagy vagy 3-4 kisebb adaghoz):
  40 dkg burgonya
  1 kisebb csokor petrezselyem felaprítva
  2 ek vágott kapor
  1-2 szál zöldhagyma felszeletelve
  1 kisebb tv paprika vékony csíkokra vágva
  1 tk édes pirospaprika (ennek egy része lehet szárított pirospaprika pehely, ill. csípős paprika)
  pici bors
  só ízlés szerint
  negyed-fél citrom leve
  2-3 ek olivaolaj

Elkészítés:
   A burgonyákat meghámozzuk, sós vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főjenekszét, csak épp megpuhuljanak. Ekkor 1-2 percre hideg vízbe mártjuk őket, majd kisebb kockákra vágjuk, egy nagyobb edényben összekeverjük a többi hozzávalóval. Ezután már fogyaszthatjuk is, vagy jó szokás szerint egy kisebb tálba szedünk egy-egy adagot, kicsit lenyomkodjuk, majd tányérra borítjuk.
   Grillezet, sült húsok kiváló kísérője ezt tapasztalatból mondom.
   Ha vacsorának szánjuk kockázzunk bele egy kis mozzarellát, esetleg valamilyen felvágottat.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

trendo írta...

Egyszerű, mégis nagyszerű! Kézcsók az anyósnak! :)

Elif írta...

Köszönjük, átadjuk! :)