2011. október 26., szerda

Csokoládés-gesztenyekrémes Tartelette

   Rögtön azzal kezdeném, hogy ezt mindjárt két vagy több recept is lehetne, mert ezt a csokoládés-gesztenyekrémet remekül bekenhetitek két bármilyen keksz közé is, illetve a ropogós Tartelette csónakokba is beletölthettek más előzőleg elkészített meleg vagy hideg krémet (pudingot, habot, gyümölcsöt). Igen, ezt most pont azért mondtam, mert tudom, hogy vannak tejmentes diétát folytató olvasóim is, akik esetleg nem szeretnék/tudják a vajat margarinnal vagy a tejszínt növényi tejszínnel helyettesíteni.


   A 11 db Tartelette-t egyébként fél nap alatt eltüntettük hárman, amiben a főkolompos abszolút nem várt módon Efe volt (aki híres arról, hogy furcsa küllemű dolgokat véletlenül sem kóstol meg) - 4 gesztenyekrémes csónakot írhatunk a számlájára, amiket tökéletes rendben, csak némi arcmaszatot maga után hagyva tüntetett el legnagyobb megdöbbenésemre.
   Az eredeti recept - melyet most jópár ponton módosítottam leginkább az arányokban - Pelinchef blogjáról származik.


Hozzávalók (kb. 10 tartelette-hez):
A tésztához:
  10 dkg vaj
  20 dkg liszt
  2 ek porcukor
  1 csomag vaníliás cukor
  3-4 ek hideg víz

A krémhez:
  2 dl habtejszín
  1 csomag (25 dkg) szobahőmérsékletű gesztenyepüré
  1 tábla (9-10 dkg) étcsokoládé
  1,5 ek cukor
  1,5 tk étkezési keményítő

A díszítéshez:
  fehér csokoládé (vagy tejszínhab)

Elkészítés:
   Először a krémhez forráspontig hevítjük a tejszínt a cukorral, ekkor beletörjük és folyamatosan kevergetve beleolvasztjuk a csokoládét, majd egy habverő segítségével a gesztenyemasszát és a keményítőt is belekeverjük. Elzárjuk a tüzet alatta, majd közben olykor megkeverve hagyjuk kihűlni (használhatunk vízfürdőt, majd tegyük be a hűtőbe, ha már nem meleg). Ha nem látjuk elég simának kézi mixerrel pürésíthetjük (nálam ez most elmaradt).

   A tésztához a hideg darabokra vágott vajat elmorzsoljuk a kétféle cukorral elkevert liszttel (akár robotgép segítségével). A vizet apránként hozzáadva összegyúrjuk az aránylag kemény tésztát, majd fóliába csomagolva legalább 20 percre hűtőbe tesszük.
   A tésztából vett diónyi darabokat enyhén lisztezett felületen vékony (3-4 mm) korongokká nyújtjuk, majd alaposan belenyomkodjuk a tartelette formákba - a peremnél a felesleges tésztát levágjuk, villával 8-10 helyen megszúrkáljuk őket (az oldal és alap illeszkedésénél is), hogy a tészta ne púposodjon fel.
   Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük a kosarakat (a formákból egyszerűen kiemelhetőek), majd hagyjuk őket kihűlni.
   Ha a krém kellő képpen lehűlt és ezzel megszilárdult egyszerűen a kosarakba töltjük/kenjük, vagy egy nyomózsák, ill. az esetemben egy sima kis sarkavágott zacskó segítségével kupolákat sorakoztatunk beléjük.
   Tetejüket meghintjük egy kés segítségével "kapart" vagy reszelt fehér csokoládéval, vagy egyszerűen tejszínhabbal a tetején tálaljuk. Hideg helyen tároljuk fogyasztásig!

Jó étvágyat!


TIPP: Ahogy azt fent is írtam a krém bármilyen kekszek közé betölthető. Az elkészült sütemény tetejére tejszínhabot fújva, egy kis olvasztott csokoládéval meglocsolva szintén gusztusos látványt nyújtana. Elkerülhető a rumos íz (bolti püré - rumaroma), ha magad készíted a pürét friss vagy fagyasztott geszteményől, ez esetben használj az ízlésednek megfelelő mennyiségű cukrot.

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Zseniálisan néz ki!

Mónika írta...

Kérek most egyet. Éppen ilyesmire vágyom.