2012. január 5., csütörtök

Zsemlemorzsás vajaspogácsa burgonyás töltelékkel

   Ez a recept is szegény már mióta várakozik, már régesrég az utolsó morzsának is se híre se hamva. Mutatós ez a virág alakú pogi ugye? Ahogy megláttam Cahide blogján ezt a formázást rögtön beleszerettem, viszont korábban már elterveztem ezt a zsemlemorzsás pogácsát a Portakal Agaci oldalról is, így kicsit mixeltem a kettőt hozzáadva a saját bevált burgonyás töltelékemet - amit hozzáteszem bátran használjatok más pogácsatésztával vagy börek töltelékeként.

   Azt mindjuk meg kell jegyezzem, hogy leginkább akkor készítsétek, ha vendégeket vártok (vagy fele adagban), mert azért valljuk be nem kevés az a kalóriamennyiség, ez nem az a bekopom a 10 után még a 11.-et is típus.



Hozzávalók:
  25 dkg vaj vagy margarin
  1 tojás + 1 tojássárgája
  2 ek joghurt
  1 dl olaj
  1 kk sütőpor
  1 kk szódabikarbóna
  liszt (kövezzetek meg, elfelejtettem felírni mennyi - szóval amennyi ahhoz kell, hogy a kezeinktől elváló közepesen kemény tésztát kapjunk)
  1 tk só (ízlés szerint)


A töltelékhez:
  4 közepes szem burgonya
  2 ek krémsajt (nálam Labne)
  1 kk bors
  1 tk pirospaprika
  só

Plusz:
  zsemlemorzsa a forgatáshoz
  1 tojásfehérje a lekenéshez
  fekete olajbogyók a virágok közepének

Elkészítés:
   A burgonyákat puhára főzzük, meghámozzuk összetörjük (direkt jó ha kis darabok azért maradnak benne, de pürésíteni is lehet, kinek hogy tetszik) és a töltelék többi hozzávalójával együtt alaposan összekeverjük.

   Az első csapat hozzávalóból egy közepesen kemény kezeinktől elváló tésztát gyúrunk.
   A tésztából tojásméretű darabokat szaggatunk, tenyerünkben kilapítgatjuk, a töltelékből jó 1-1,5 púpozott teáskanálnyit a közepükbe helyezünk, majd azt betakarva, a szélt középen összecsippentve gömböt formázunk. A záródó résznél fogva a pogácsákat egyenként lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével, majd zsemlemorzsába forgatjuk és tepsire rendezzük őket (van elég zsiradék a pogácsában, felesleges a tepsit vajazni).
   A virág alakhoz egy-egy fekete olajbogyót nyomunk a pogácsák tetejébe, majd késsel körben 8 helyen bevagdossuk őket.
   Előmelegített 190 fokos sütőben addig sütjük, míg tetejük éppen elkezd pirulni. (Remélem megtalálom a fecnit, amire az időt felírtam és akkor pontosítom ezt az infót, addigis kérem ha valaki elkészíti mérje az időt és írja már meg nekem a kb. értéket - és egyben megígérem, hogy ezentúl én sem fecnizek, hanem füzetbe vezetem a receptmorzsáimat.)

Jó étvágyat!

TIPP: tea, tea, tea mellé ajánlom és persze jó kis vendégváró.

6 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Ez fantasztikus recept, nagyon tetszik! Máris elkérem a receptjét és ha időm engedi meg is sütöm! Köszi!

Vicuska írta...

Mutatós, tetszik a tölteléke is!

marisz57 írta...

Nagyon gusztusosak!

Elif írta...

Illéskrisz: vidd csak nyugodtan, remélem ízleni fog!

Vicuska, marisz57: köszönöm!

Seafalcon írta...

Hát ez igazán guszta! Csak a kalóriaértéke... no, majd vendégeknek, hadd hízzanak! :)))

babette írta...

Jöhet, ha van vendég, ha nincs:))))