2010. augusztus 17., kedd

Hamár, akkor: Lencsés Erişte leves

   Most írhatnám, hogy hamár elkészült a házi tészta... de nem így történt, nekem biza lencselevesre fájt a fogam, nem akármilyenre, törökre, na persze. Aztán a törökök furcsa szokása közbeszólt, miszerint a csicseriborsós marhát is előszeretettel hívják marhás csicseriborsónak, amúgy nagyonis logikusan, hiszen mi a több benne? Na ugye! Szóval szembesültem a ténnyel, hogy az úgymond megkívánt leves neve nem tésztás lencse, hanem lencsés tészta... Nade akkor már pakoljam beléje a zacskós micsodát, ne már! Így hamarosan elkészült a tészta, majd rá nemsokkal a leve is.


Hozzávalók:
  1 dl lencse
  2 ek olaj
  1 kis fej hagyma
  2 ek paradicsompüré
  1 csapott kk édes pirospaprika
  1 csapott tk szárított morzsolt mentalevél
  1 pohár Erişte tészta (vagy más száraz levestészta)
  1 ek vágott petrezselyem
  fél húsleveskocka (ha nem alaplét használunk)
  só
  1-1,5 l víz (melynek ha lehet fele húsleves alaplé)

Elkészítés:
   A lencsét megmossuk, majd hideg vízzel leöntve (kb. 1 ujjnyival több, mint hogy ellepi) főzni kezdjük. Addig forraljuk, míg a szemek szépen kisimulnak és majdnemhogy teljesen megpuhulnak.
   Ezután a lencsét hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
   Kevés olajon az apróra vágott hagymát enyhén megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd 1-2 perc elteltével a pirospaprikát és a mentát is hozzákeverjük. Rádobjuk a lencsét, a tésztát, felöntjük vízzel, ill. a húsleves alaplével, sózzuk (a húsleves kockával ízesítjük), majd olykor megkeverve felforraljuk.
   Ekkor hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet is, majd a tészta megpuhulásáig főzzük (10-15 perc).

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: