Ismét bevásárlós sztori, de ezúttal régen tervezett. Mióta vágytam egy mini "vekni"-loaf sütőformára jaajj, nézegettem itt-ott a gusztán kidekorált formás kis tömböket és eddig csak sóhajtoztam, nade most végre ez is a kosaramba került szerencsére nem is valami felháborító összegért - és fém, mert én már csak ilyen fémformahű maradok.
Ezúttal nem keresgéltem sokáig recept után, emlékeztem egy szépséges (ugyan nem mini és eléggé kuglóf, de ehhez a formához is tökéletes - értelemszerűen normál vekni vagy kuglóf formához szintúgy) citromos süteményre, amit anno a Land O'Lakes oldalon láttam és nekiestem.
Hozzávalók (5 magasabb vagy 6 picivel alacsonyabb darabhoz):
1 pohár cukor (1 pohár = 2,5 dl)
12,5 dkg vaj
2 tojás
1,5 pohár liszt
fél kk sütőpor
fél kk szódabikarbóna
fél kk só
1 dl tejsavó (vagy 1 tk ecet és ezt 1 dl-re kiegészítő tej)
1 tk reszelt citromhéj
1 ek citromlé
A citromos cukormázhoz:
1 tk citromlé
1-1,5 ek tej
porcukor - amennyi a sűrű, krémes állag eléréséhez kell (kb. 1 pohár)
Díszítés ízlés szerint - nálam:
francia drazsé
apróra vágott tehkaramella
citromhéj
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, alaposan beledolgozzuk. Ezután jöhet hozzá a tejsavó (nálam: 5 percig előzőleg állni hagyott ecetes tej), a citromhéj, citromlé és az előzőleg sütőporral, szódabikarbónával és sóval elkevert liszt. Alaposan összekeverjük, majd a tésztát a formába töltjük, ill. mini loaf formánál elosztjuk a mélyedések között.
Előmelegített 160 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt szépen megsül, ezután a sütőből kivéve 10 percig hagyjuk a formában hűlni a süteményeket, majd kiemeljük őket (ne hagyjuk sokkal tovább benne, mert nehezebb lesz kivenni!). Miután teljesen kihűltek bekenjük őket az előkészített cukormázzal (keményre szárad), megszórjuk ízlés szerint ezzel-azzal, de enélkül is elég mutatós darabok.
Jó étvágyat!
1 megjegyzés:
Már maga a kép is csodálatos, micsoda színek
Megjegyzés küldése