2011. október 12., szerda

Pozsonyi kifli - vééégre!

   Itt az ősz és vele a dió- és sütőtök-szezon, amit már annyira vártam. Végre igazán be lehet izzítani a sütőket, hiszen elkél a kis plusz meleg a lakásban. A pozsonyi kifli a családunk egyik nagy kedvence, nem is kétséges, hogy miért, hiszen a dió-t felénk "nem szeretni" lehetetlenség.


   A kiflik némi eltéréssel a Macikonyhából származó recept szerint készültek, persze ezúttal dióval. Kétség sem fér hozzá, hogy a leírás tökéletes, köszönjük! Rengeteg benne a töltelék, párom szerint még sok is, szerintem meg mmmm! Alább a módosításaimmal elkövetett kiflik receptjét olvashatjátok (zárójelben jelzem az eredeti hozzávalókat).


Hozzávalók (kb. 24 kiflihez):
A tésztához:
  40 dkg liszt
  fél kk sütőpor
  1 csipet só
  16 dkg vaj
  8 dkg szőlőcukor (vagy 6 dkg porcukor)
  2 tojás sárgája
  3 ek natúr joghurt (vagy 2 púpozott ek tejföl)
  2 ek tej
  fél kk szárított élesztő

A töltelékhez:
  50 dkg darált dió (vagy mák)
  20 dkg cukor
  1,5 dl tej
  2 csomag vaníliás cukor
  1 citrom reszelt héja

A lekenéshez:
  2 tojás sárgája
  1 tojás fehérje


Elkészítés:
   Először előkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, majd hozzáadjuk a darált diót (én konyhai robotgépben aprítottam a fagyasztott diót) és 1-2 perc folyamatos keverés mellett masszává főzzük. Egy nagyobb tányérra vagy tálcára simítjuk és fóliával lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
   A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sütőporral, cukorral és a sóval, majd a darabokra vágott hideg vajjal elmorzsoljuk (ez is gyönyörűen megoldható robotgépben is).
   Ezután a lisztes keverékhez adjuk a 2 ek tejben feloldott élesztőt, a tojássárgákat és a joghurtot is. Gyorsan egy sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit fél órán át letakarva pihentetünk.
   A tésztát kb. 24 részre osztjuk, egyenként vékonyra, nagyjából ovális alakúra nyújtjuk őket, közepükre helyezzük hosszában a tölteléket és felcsavarjuk a kifliket. A "záródást" alulra fordítva sütőpapírral fedett tepsire rendezzük őket. Tojássárgával megkenjük őket, meleg helyen fedetlenül kb. fél óra alatt megszáradnak. Ezután ujra lekenjük a kifliket, ezúttal tojásfehérjével és újabb fél órán át - most hűvös helyen - száradni hagyjuk őket.


   Fogpiszkálóval 3-4 helyen megszúrkáljuk, hogy sütés közben ne durranjanak ki, majd előmelegített 180 fokos sütőben szép barnára sütjük őket.
   Frissen kisülve a töltelék nagyon forró, várjuk meg míg kihülnek fogyasztás előtt - bármilyen nehezünkre esik is!
 
Jó étvágyat!

9 megjegyzés:

Anazar írta...

Yummy!!

TéDé írta...

Jajj, de jól néz ki!!!!

Kreatív konyha írta...

Nagyon jól néz ki! És a fotók is szépek!

gondaanyu írta...

Az idén kipróbálom. Annyi diónk van !

Nelli írta...

Úgy, de úgy szeretem!Én is sütök!:-)

krasziboszi írta...

Szerintem ez benne lesz a karácsonyi repertoáromban...:)

Okki írta...

Milyen jó diós!!!
Nagyon guszta! :)

Bianka írta...

Gyönyörűek lettek, profi munka

Vicuska írta...

Gyönyörűséges, imádom!