2012. április 10., kedd

Vöröslencse köfte - Mercimek köftesi

   Számolatlan adósságom halmozódott fel már itt a blogon, lassan szégyellek visszatérni, de fel mégsem adhatom, hiszen ez is a részem, nem élhetek nélküle. Most egy kicsit jobban beleástam és vetettem magam a horgolásba (nem, nem horkolás, abból igen kevés jut mostanában), ez most egy ilyen időszak, ismerve magam ennek is vége lesz és jön majd valami más...
   Végre csak ideértem a Mercimek köftesi, vagyis Vöröslencse köfte receptjével, amit a Facebook oldalon tán már hónapokkal ezelőtt beharangoztam. Szerencsére Közben a Kifőztük besegített és az áprilisi számban már olvashattátok.




Hozzávalók (egy hatalmas vendégeskedős adaghoz):
  1 pohár vöröslencse (1 pohár = 2,5 dl)
  1 l víz
  1,5 pohár aprószemű (köftelik) bulgur
   fél dl olivaolaj
   2 fej vöröshagyma
   1 evőkanál sűrített paradicsom
   1 tk édes paprikakrém (pl. Édes Anna)
   1 káváskanál őrölt feketebors
   1 kávéskanál őrölt szegfűbors
   1 kávéskanál őrölt római kömény (vagy fűszerkömény)
   1 teáskanál szárított morzsolt menta
    Kb. 1,5 teáskanál só
    1 kis csokor petrezselyem
    3-4 szál újhagyma (elhagyható)

Elkészítés:
   A vöröslencsét hideg vízben megmossuk leszűrjük és 1 l vízben forrástól számítva kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Az elpárolgott vizet közben pótoljuk.
A lencsét a vízzel együtt a megmosott és leszűrt bulgurra öntjük, elkeverjük és lefedve hagyjuk 10 percig dagadni.
   Közben az apróra vágott hagymát az olivaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a sűrítiett paradicsomot, paprikakrémet és a fűszereket, felöntjük 1,5 dl forró vízzel, fél perc alatt összeforraljuk, majd ezt is a lencsés bulgurhoz keverjük és lefedve újabb 10 percig állni hagyjuk.
    Addig a petrezselymet és az újhagymát finomra vágjuk.
    Az idő leteltével a köfte alapot 5 perc alatt homogén masszává gyúrjuk, legvégül a petrezselymet és az újhagymát is beledolgozzuk.
    Nagyobb diónyi darabokat véve, tenyerünkbe szorítva formázzuk a köftéket, tálra rendezzük. Friss salátalevelekkel, citrommal tálaljuk. Fogyasztásig hűtőben tároljuk, 4-5 napig is tökéletesen eláll.

Jó étvágyat!


6 megjegyzés:

Kála írta...

Hú, nagyon jól néz ki - köszönöm a receptet, a hétvégén kipróbálom!

Viki írta...

Nagyon jól hangzik és nagyon guszta !

Edit írta...

Szia, nekem csak rendes bulgurom van, azzal is jó lesz, vagy (félig?) főzzem meg?

Elif írta...

hát nagyszeművel sajnos nem lesz az igazi, de segítessz vele ha előfőzöd, igen, ne félig, hanem teljesen. Nem lesz olyan, mint az eredeti, de talán ha jól átgyúrod már egyben marad a massza.

Edit írta...

Megcsináltam, nem állt össze, jó kis egytálétel lett belőle :D isteni ízzel. Most megpróbálom úgy is, hogy nem főzöm elő a bulgurt. Állag ide vagy oda, villámgyorsan eltűnt a nagy adag.

by zenjebil írta...

Finom lett, de en tettem bele 1 tk chilliport es betettem a sutobe is 10 percre. Koszonom! :)