2011. november 4., péntek

VKF 45. - Diós Sütőtöktorta

   Bár minden ellenem dolgozott az éppen mai napig tartó meghosszabbításnak köszönhetően én is becsatlakozom a Húsmentes Sütőtökös és egyben 45. VKF (Vigyázz Kész Főzz!) receptötletelésbe ezzel a minden színében, ízében és hangulatában őszi desszerttel. Fogadjátok szeretettel és üres gyomorral ezt a sütést nem igénylő (ellenben főzést igen) diós-sütőtökös tortát!


   Eredeti recept (pár ponton módosítva) az oktayustam.com-ról! Mivel sikerült egy viszonylag édes tököt beszereznem beértem valamivel kevesebb cukorral, ill. dióból nálunk most éppen dömping van (ami Törökországról sajnos nem mondható el), így abból arányaiban többet használtam a török oldalon írtnál.


 Hozzávalók (16 cm-es kerek tortaformához):
  80 dkg pucolt sütőtök
  1 pohár cukor (1 pohár = 2,5 dl)
  1 pohár dió
  10-15 dkg háztartási keksz
 
A díszítéshez:
  pár szem dió
  Kaymak* (török tejkrém) vagy tejszínhab
  olvasztott étcsokoládé

* Tejkrém, azaz kaymak helyettesítésére egy gyors megoldás: 1 rész mascarponét simára keverünk fele annyi natúr joghurttal és némi porcukorral (ízlés szerint)


 Elkészítés:
   A kockára vágott sütőtököt puhára főzzük, majd leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük. A cukrot hozzáadva összetörjük és a tűzre visszatéve sima pürévé főzzük (2-3 perc), félretesszük.
   A kekszet csak úgy durvára összetörjük (pl. egy konyharuhába kötve rácsapunk párat a sodrófával vagy a húsklopfolóval), felét a tortaforma aljába szórjuk és rásimítjuk a sütőtökpüré felét.
   Rászórjuk a finomra aprított dió felét is, majd jöhet a maradék keksz és a maradék püré végül a megmaradt dió. Hűtőben (hideg helyen) hagyjuk legalább 2 órát pihenni, ezidő alatt a keksz szépen megszívja magát és a torta összeáll.
   Körben egy kés fokával válasszuk el a tortát a formától mielőtt a karimát leemelnénk. Díszítve, szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Ui.: tej-, tojás-, vagy gluténmentesen is elkészíthető a megfelelő kekszet használva háztartási keksz helyett! A török cimkét részemről kiérdemelte, mert ízében a Kabak tatlisi-ra emlékeztet, melynek receptjét szintén megtaláljátok: itt.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát itt is nagyon tetszik! :)

Kriszta írta...

Nagyon tetszik,le is mentem!Gyönyörű lett!

Elif írta...

Köszönöm szépen, szerintem megér egy próbát vagy kettőt! :)

Névtelen írta...

Szia Elif,elkészítettem szuper recept!koszi!
Anita