2010. november 11., csütörtök

Őszi menedék - Duplán kakaós golyóvár

   Végre elkészült a korábban már beharangozott kakaós golyóvár, az anno nagy nézettséget aratott fahéjas kedvese. Valami szuper dolog ez is, hasonlóan agyon tudnám méltatni anyuka szempontból ezt is, mert nem eszeveszett cukros, ellenben nagyon érdekes, már összerakni is külön program, egy igazi gyerekkedvenc.
   Ihletadó oldalak: Portakal Ağacı, Cafe Derin's


TUTITIPP:   Bátran kombináljátok a várakat és az önteteket, hiszen a kakaó-vanília, fahéj-csokoládé párosokból sem sülhet ki semmi rossz, vagy rejtseket a kis golyók közepébe diót, mogyorót, mandulát, csokoládédarabokat, esetleg kandírozott, aszalt gyümölcsöt, az eredmény magáért fog beszélni!
Na és a karácsony ugyan nem az én posztom, de mit szólnátok egy mindenféle fent említett kincsekkel telepakolt mézzel locsolt fahéjas várhoz? Szerintem ez is egy: Ó igen!


Hozzávalók:
  4 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl)
  1 tojás
  bő fél dl olaj
  1 púpozott kk sütőpor
  1 nagy ek szárított élesztő
  csipet só
  3 ek tejpor
  fél pohár porcukor
  1 pohár meleg víz

A golyók bevonásához:
  3 ek cukrozott kakaópor + 1 púpozott tk porcukor
  vagy
  2 ek cukrozatlan kakaópor + 2 ek porcukor

Csokoládé szósz (az eredeti recept a Tuti Tippekről):
  2 ek cukrozatlan kakaópor
  fél pohár cukor
  kb. 10-15 ml víz
  2 ek vaj
  1 tk vanília aroma

Plusz: ízlés szerint a golyók közepébe csokoládé, magvak, kandírozott vagy aszalt gyümölcsök.

Elkészítés:
   A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a vizet fokozatosan adagolva, 15 percig letakarva meleg helyen pihenni hagyjuk (télen/kevésbé melegben lehet 30 perc).
   Az idő letelte után a tésztából 2-3 cm átmérőjű gömböket formázunk, melyeket meghempergetünk a cukros kakaóban és a vajjal vagy margarinnal kikent kuglófformába sorakoztatunk (ezek a kis építőköveink a várunkhoz :). Az összes vagy néhány golyó közepébe elrejthetünk tetszés szerinti fent említett tölteléket.
   Előmelegített 160 fokos sütőben sütjük kb. 35 percig (+-5 perc). Végezzünk tűpróbát!
   Pár percig hűlni hagyjuk, majd a formát lefedjük egy tányérral (pl.) és ráborítjuk a kuglófot, aminek tetejére újabb tányért (tálcát) helyezve visszafordítjuk!

   Az öntethez a kakaóport és cukrot masszává keverjük a vízzel, hozzáadjuk a vajat, lassú tüzön folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, majd forrásig folyamatosan kevergetve melegítjük (nem forraljuk!). A tüzet elzárjuk és ha úgy akarjuk már mehet is a süteményre - kb. a felét elegendő rácsorgatni a többit hagyjuk meg mártogatáshoz (ha közben túlságosan besűrűsödött melegítsük fel egy kicsit).

Jó étvágyat!

TIPP: szépen szeletelhető is, de gyerekeknek mindenképp az elemeire bonthatóság benne az izgalmas. Gyerekzsúrokra is szívből ajánlom!

9 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Óóóó, igen! Brutálisan jól néz ki. A mézes variáció pedig pont nekem való! Szuper recept!

Tücsök Bogár írta...

Elif ez is csodaszépre sikerült !!!
Melyik kuglóf formát használod hozzá ? Veszett jól néz ki !

Sevil Şahin írta...

Elifcim nefis olmuş ellerine sağlık
sevgiler

Bianka írta...

Gyönyörű

Ms. Poppy írta...

Az a lecsorgó csokiszósz... Csodaszép lett!

Elif írta...

Köszi mindenkinek!

Tücsök bogár: Teljesen natúr, közönséges kuglófformában készült, szerintem bármilyenben megsütheted ugyanolyan szép lesz. Majd valamikor aztért lefényképezem neked a formát is. ;)

Cok tesekkür ederim Sevil canim!

Ottis írta...

Nagyon meggyőző, biztos finom!

mintinin dünyası írta...

selamlar arkadaşım.türkiyeden ankaradan selamlar...

Elif írta...

Köszi Ottis!

A.s. mintin, hos geldig! :)