2010. szeptember 30., csütörtök

Nagykabátköszöntő - Fahéjas golyóvár

Meglátni s megszeretni csak egy pillanat műve volt... Na és elfogyasztani sem tartott sokkal tovább. :) Egy szeletet még kivágtam belőle, de rövidesen golyóról golyóra omlott le és tűnt el az egész kelt kuglóferődítmény. Úgy tűnik 1,5 évesemnél ez igencsak vezeti most a fincsiségi listát, ugyanis reggeli után (figyelem!) sikerült még kb. az egy negyedét egyedül eltűntetnie. Ez ám a teljesítmény!
   Jó szívvel ajánlom minden kisgyerekes anyukának, apukánal, aranygaluska kedvelőnek és úgy általában mindenkinek, aki épp egy NEM eszeveszett töményen édes sütire vágyik.
   Az eredeti recept a Portakal Ağacı-ról való, mely a magyar hozzávalók miatt kis módosításra szorult, ill. a sűrített tejes öntetet egy extragyors vaníliasodó-félére cseréltem, mindenesetre ha ellátogattok az oldalra találtok még pár csodás fotót erről a költeményről (is).



Hozzávalók:
  4 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl)
  1 tojás
  bő fél dl olaj
  1 púpozott kk sütőpor
  1 nagy ek szárított élesztő
  csipet só
  3 ek tejpor
  fél pohár porcukor
  1 pohár meleg víz (valamivel kevesebb fog kelleni)

A golyók bevonásához:
  1 dl porcukor
  1 ek őrölt fahéj

Vaníliás öntet:
  2 dl tej
  1 ek vaníliás pudingpor
  2-3 ek cukor (ízlés szerint)

Plusz: egy jó marék dió

Elkészítés:
   A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a vizet fokozatosan adagolva (nekem valamivel kevesebb, mint 1 pohárral vett fel), 15 percig meleg helyen letakarva pihenni hagyjuk (télen/kevésbé melegben lehet 30 perc).
   Az idő letelte után a tésztából 2-3 cm átmérőjű gömböket formázunk, melyeket meghempergetünk a fahéjjal elkevert porcukorban és a vajjal vagy margarinnal kikent kuglófformába sorakoztatunk (ezek a kis építőköveink a várunkhoz :). Kb. a tészta felének golyósítása után egy nagyobb marék durvára vágott diót szórunk a gömbök tetejére, majd folytatjuk az építkezést.
   Ha a tészta elfogyott és maradt ki fahéjas cukor, azt nyugodtan szórjuk a várra.
   Előmelegített 160 fokos sütőben sütjük kb. 35 percig (+-5 perc). Végezzünk tűpróbát!
   Pár percig hűlni hagyjuk, majd a formát lefedjük egy tányérral (pl.) és ráborítjuk a kuglófot, aminek tetejére újabb tányért (tálcát) helyezve visszafordítjuk!

   Az öntethez a hideg tejet elkeverjük a pudingporral és a cukorral, majd forrásig folyamatosan kevergetve melegítjük. A tüzet elzárjuk és ha úgy akarjuk már mehet is a süteményre.

Jó étvágyat!

TIPP: szépen szeletelhető is, de gyerekeknek mindenképp az elemeire bonthatóság benne az izgalmas. Gyerekzsúrokra is szívből ajánlom!

Aki hű szeretne maradni az eredeti recepthez, az használjon kristálycukrot a forgatásnál és egyszerűen édesített sűrített tejet öntetként.

15 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörűséges

Tücsök Bogár írta...

Sok hasonlót láttam már , van egy a recepttáramban is amit most ki szanálok és ez kerül be a helyére :) ! Ez gyönyörű ! Az eddig látottak még csak a közelében sem járnak a Tiédnek ! Egyébként az angol nyelvű oldalakon majomkenyér néven fut , de a Te elnevezésed sokkal aranyosabb :) !

Ms. Poppy írta...

Szóval az ablakok is nagykabátot kapnak?:)
Várom a receptet. Fotó alapján igen ígéretesnek tűnik.

trendo írta...

Gusztusos gyúrományok:)

Jade írta...

Gyonyoru! Keszitettem mar hasonlot, de azert kivancsian varom a receptet!

chriesi írta...

Fahéj!!! Biztosan megsütöm majd!

Elif írta...

Köszönöm szépen mindenkinek a dícséretet!

Tücsök Bogár: fú hát akkor mégiscsak büszke vagyok magamra :), bár szerintem az enyém nem lett olyan szép mint az eredeti szerzőé, na de annak végtelenül örülök, hogy rátaláltam erre a receptre és sikerül megosztanom is. Nem is sejtettem, hogy majomkenyérnek hívják, én most láttam először, ill. aranygaluskában láttam hasonlót, de fejjel lefelé fordítva. A török oldalon simán kelt fahéjas kuglófnak hívták, de szerintem ennél mindenképp szebb nevet érdemelt. :)

Judith: fú, na akkor mostmár én is kíváncsi lettem a tiédre is, fenn van a blogodon?

Mrs Smith írta...

Ez is fantasztikus Elif, egyik bámulatból esek a másikba! Azért azt a sűrített tejes krémet osztd meg velünk, mert lehet itthon kapni sűrített tejet, az orosz Arbait boltokban, egyik a Soroksári Tescóban van, a másik a Budaörsi Corában. Szóval, ha lehetne kérni, léccilécci!:DDD Pusz!

Elif írta...

Kedves Mrs Smith, sőt itthon is lehet készíteni sűrített tejet :), vagy ne csigázzalak tovább? :D
Ok, leírom azt is, bár mintha úy rémlene, hogy egyszerűen fogta a sűrített tejet és nyakonöntötte vele a kuglófot. Mindenesetre a házi sűrített tejet posztolom majd velemikor. Sőt jön majd valamikor a kakaós golyóvár is csokiöntettel, nyami. :)

Thrini írta...

Off: Egy kis ajándék Neked, nálam..:)

Elif írta...

Köszi Thrini! :)

kreiszi írta...

Juj, de guszta ez is. Azt hiszem, nem 20 kilót fogok hízni szoptatás alatt, mint Alexnél, hanem legalább 50-et, mert lassan neki fogok állni a finomságaid elkészítéséhez.

Elif írta...

Köszi kreiszi! :) Á, ügyes vagy te, na meg lesz már 2 apróságod, akik gondoskodnak róla, hogy lemozogd a kalóriákat, semmi para! Pussz

Pixie Pie írta...

Nagyon guszta! A recept alapján kicsit olyan lehet, mint az aranygaluska. Azt meg amúgy is komálom. :)

Elif írta...

Köszi Pixie Pie, valóban ahhoz hasonló! :) Üdv: Elif