2011. január 28., péntek

Menemen, vagyis a török lecsó

   Mióta meg szerettem volna már mutatni nektek a mifajta lecsónkat, de valahogy mindig közbejött valami... Jó bevallom, általában csak a farkasétvágy miatt nem húzta ki szegény Menemen egészben a fotózásig. Ez az egyik étel, amit amúgy bevett szokás szerint férjecském készít el a megpakolt reggelizőasztal koronájaként, ezúttal azonban rám hárult ez a nemes feladat, így sikerült elcsennem a serpenyőt az éhes család elől pár kattintásra.


Hozzávalók:
  2 nagyobb fehér paprika (vagy eredetileg hosszú édes zöldpaprika)
  2 nagyobb, érett paradicsom
  1 kisebb fej hagyma
  1 gerezd fokhagyma
  2-3 ek olivaolaj
  1 tk vaj (elhagyható)
  2-3 tojás
  só, bors, pirospaprika, (kakukkfű)
  1 kk aprított petrezselyem (elhagyható)

Elkészítés:
   Egy serpenyőben oliva olajat hevítünk, a vajat beleolvasztjuk, a finomra vágott hagymát rádobjuk és rózsaszínre pirítjuk, majd az apróra vágott paprikával együtt 2-3 percig tovább dinszteljük.
   Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a hámozott, egészen kis kockára vágott paradicsomot. Ízesítjük sóval, egy kis borssal, pirospaprikával és ízlés szerint esetleg némi kakukkfűvel. Felöntjük kb. fél dl vízzel (attól függően a paradicsomok mennyire voltak levesesek) és kb. 10 percig pároljuk.
   Ekkor mélyedéseket formálunk, amelyekbe beleütjük a tojásokat és addig sütjük közepesen erős lángon, míg a tojások fehérje megszilárdul (vigyázzunk le ne égjen!). Közben megszórhatjuk aprított petrezselyemmel.
   A tűzről lehúzzuk, frissen fogyasztjuk, méghozzá jó török szokás szerint mindenféle evőeszköz nélkül, kenyérfalatokkal kikanalazva!

Jó étvágyat!

TIPP: aki sültebben, ill. rántottaként jobban szereti a tojást az félsült állapotukban megfordíthatja őket, vagy 1-2 mozdulattal a zöldségekhez keverheti a tojásokat és hagyja így megsülni.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Csodásan néz ki

Kósa Márta írta...

És milyen finom lehet...

Elif írta...

Köszönöm szépen Bianka és Márta! :)

Unknown írta...

És finom!