2011. július 26., kedd

Fasírtban a kelkáposztával...

   Ezúttal nem átvitt értelemben. Mit mondjak, nálunk a fiúk egyáltalán nincsenek jóban semmiféle főzelékkel, talán a török gyökerekkel hozták ezt magukkal, nem is tudom, mindenesetre egyelőre hiába volt bármiféle próbálkozás etéren. A fasírtok, köfték viszont szinte bármiből készítve előkelő helyet foglalnak el a "kedvenc ételek" listálán.


   A kelképoszta íze épp kellemes mértékben érződik ki a fasírtból, így bátran ajánlom gyakorlatilag mindenkinek, gyereknek, felnőttnek. Az eredeti recept (melyet kicsit módosítottam) Fahéj-tól származik a NoSalty oldaláról.

Hozzávalók (3-4 személyre):
  25 dkg kelkáposzta felcsíkozva
  1 tojás
  1 szikkadt zsemle
  egy nagyobb hagyma fele
  1-2 gerezd fokhagyma
  2 ek liszt
  zsemlemorzsa (kb. 2 ek + a forgatáshoz)
  só, bors
  fél kk őrölt kömény
  fél kk majoranna
 
Elkészítés:
   A kelkáposztát enyhén sós vízben kb. 10-12 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és kinyomkodjuk, egészen apró darabokra vágjuk.
   A hagymát lereszeljük és a káposztához adjuk a zúzott vagy szintén reszelt fokhagymával, a vízbe áztatott majd kinyomkodott zsemlével, tojással, liszttel és fűszerekkel együtt. Annyi zsemlemorzsát adunk még hozzá, ha szükséges, hogy szépen formázható, de még puha masszát kapjunk.
   Kb. púpozott ek-nyi adagokat véve 1-2 cm vastag korongokat formázunk, amiket zsembemorzsába forgatva forró olajban kisütünk, majd konyhai papírtörlőre szedünk.
   Ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Ez nagyon finom:) hasonlót már készitettem. Isteni ize van benne a kelkáposztának.

Bianka írta...

Izgalmas finom lehet

trinity írta...

Izgalmas megoldás, mivel én sem tudom a családdal a kelkáposztát semmilyen formában elfogadtatni.De így....ez kifejezetten csábító!

Off: imádom a török ételeidet, annyira jó, hogy meríthetek belőle!! Ezzel el is árultam, hogy jóval többet gyönyörködöm itt nálad, mint amennyit kommentelek, s ennek csak a rohanás az oka!

Elif írta...

Köszönöm mindhármótoknak!