Lehetne a cím azthiszem Ismerősen ismeretlen 2. felvonás is a török töltött paprika után, amit korábban már kóstoltattam veletek. Ezúttal húsos káposzta szerepel azon a bizonyos nemzetek konyháit összemosó étlapon, melyet - mivel most török módra ajánlok ki nektek - szólítsunk egyszerűen Kapuskának, vagy ha a helyes kiejtéshez is hűek akarunk maradni Kapuszkának.
Férjecske rábólintott autentikai (hihi) szempontból, a család egyöntetűen íz szempontból, én húspuhaság szempontból, így ezekután ő is mindennapi ételrepertoárunkat gazdagítja.
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg kis kockára vágott (1,5-2 cm) marha- vagy birkahús
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek olaj
1,5 tk paprikakrém (piros arany)
1 dl paradicsompüré
1 kis fej káposzta
2 ek nagyszemű bulgur (esetleg rizzsel helyettesíthető)
bors (fél-1 kk)
só
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát az olajon enyhén megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, majd pár kavarintás után a húst, melyet fehéredésig pirítunk.
Paprikakrémmel , sóval, borssal ízesítjük a pörköltalapot, hozzákeverjük a paradicsompürét, felöntjük 2 dl vízzel és résnyire nyitott fedő alatt 30 percig főzzük.
Ekkor hozzákeverjük a rövidebb csíkokra vágott vagy gyalult káposztát, hozzáöntünk 4-5 dl vizet, sózzuk és fedő alatt további 40 percig főzzük.
Ezután hozzáadunk 2 evőkanál megmosott és lecsepegtetett bulgurt, majd újabb 15 perc alatt készre főzzük az ételt (zárt fedő alatt). Fogyasztás előtt hagyjuk még a bulgurt pár percig a gőzben bagadni.
TIPP: nem kertelek - szélgörcsökre hajlamosak csak óvatosan!
Jó étvágyat!
8 megjegyzés:
Ez isteni lehet, nagyon guszta!
Nagyon finom lehet, guszta
Ennek a receptnek megvan az édes testvére mind a szerb, mind a macedon konyhában. Feltehetően a román, bulgár, erdélyi magyar konyhákban is. Mi magyarok is készítjük, leginkább a Dél-alföldön és a Nyírségben.
Ha káposzta, akkor jöhet!
Bulgurral még nem próbáltam házasítani, de jól festenek együtt.
Nézz majd be hozzám!
Szia, nézz be hozzám, vár valami!:)
Köszi mindenkinek a dícséretet, hozzászólást!
Na én is erre a sok tájon elterjedt mivoltára gondoltam, ahogy Trendo is írta, ezért szerepelt az Ismerősen Ismeretlen-ségre utalás itt is. :)
Ms. Poppy, Sedith: köszönöm szépen a díjat! :) Merényletet tervezek és megpróbálom ájtuttatni Törökországba (is).
Elmondtam egy szerb barátomnak ezt a receptet.
- Ja, kapustnica! - mondta - Az jöhet! :)
trendo: az a lényeg! Ami jöhet az jöhet. :)
Megjegyzés küldése