2010. szeptember 21., kedd

Etli Kapuska - Fehér káposzta vörös hússal

   Lehetne a cím azthiszem Ismerősen ismeretlen 2. felvonás is a török töltött paprika után, amit korábban már kóstoltattam veletek. Ezúttal húsos káposzta szerepel azon a bizonyos nemzetek konyháit összemosó étlapon, melyet - mivel most török módra ajánlok ki nektek - szólítsunk egyszerűen Kapuskának, vagy ha a helyes kiejtéshez is hűek akarunk maradni Kapuszkának.
   Férjecske rábólintott autentikai (hihi) szempontból, a család egyöntetűen íz szempontból, én húspuhaság szempontból, így ezekután ő is mindennapi ételrepertoárunkat gazdagítja.


Hozzávalók (4 személyre):
  20 dkg kis kockára vágott (1,5-2 cm) marha- vagy birkahús
  2 fej hagyma
  2 gerezd fokhagyma
  3 ek olaj
  1,5 tk paprikakrém (piros arany)
  1 dl paradicsompüré
  1 kis fej káposzta
  2 ek nagyszemű bulgur (esetleg rizzsel helyettesíthető)
  bors (fél-1 kk)
  só

Elkészítés:
   Az apróra vágott hagymát az olajon enyhén megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, majd pár kavarintás után a húst, melyet fehéredésig pirítunk.
   Paprikakrémmel , sóval, borssal ízesítjük a pörköltalapot, hozzákeverjük a paradicsompürét, felöntjük 2 dl vízzel és résnyire nyitott fedő alatt 30 percig főzzük.
   Ekkor hozzákeverjük a rövidebb csíkokra vágott vagy gyalult káposztát, hozzáöntünk 4-5 dl vizet, sózzuk és fedő alatt további 40 percig főzzük.
   Ezután hozzáadunk 2 evőkanál megmosott és lecsepegtetett bulgurt, majd újabb 15 perc alatt készre főzzük az ételt (zárt fedő alatt). Fogyasztás előtt hagyjuk még a bulgurt pár percig a gőzben bagadni.

TIPP: nem kertelek - szélgörcsökre hajlamosak csak óvatosan!

Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

Ildy írta...

Ez isteni lehet, nagyon guszta!

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, guszta

trendo írta...

Ennek a receptnek megvan az édes testvére mind a szerb, mind a macedon konyhában. Feltehetően a román, bulgár, erdélyi magyar konyhákban is. Mi magyarok is készítjük, leginkább a Dél-alföldön és a Nyírségben.

Ms. Poppy írta...

Ha káposzta, akkor jöhet!
Bulgurral még nem próbáltam házasítani, de jól festenek együtt.
Nézz majd be hozzám!

sedith írta...

Szia, nézz be hozzám, vár valami!:)

Elif írta...

Köszi mindenkinek a dícséretet, hozzászólást!
Na én is erre a sok tájon elterjedt mivoltára gondoltam, ahogy Trendo is írta, ezért szerepelt az Ismerősen Ismeretlen-ségre utalás itt is. :)

Ms. Poppy, Sedith: köszönöm szépen a díjat! :) Merényletet tervezek és megpróbálom ájtuttatni Törökországba (is).

trendo írta...

Elmondtam egy szerb barátomnak ezt a receptet.
- Ja, kapustnica! - mondta - Az jöhet! :)

Elif írta...

trendo: az a lényeg! Ami jöhet az jöhet. :)