2010. szeptember 28., kedd

Répa édese(n)m - Cezerye tejkrémkupolával

   Bizony a répatorta, muffin és cookies után is van élet. Hajrá Cezerye (ejtsd: dzsezerje), én segítelek hódító utadon. Az esélyt itt és most megkapod, hogy immár a teljes török népesség után kis magyar hazánk lakosainak szívét is elrabold. Tudod az a bizonyos egyenes út úgyis a gyomron keresztül vezet.


   A Törökországban szinte minden bolban kapható verzióhoz a masszát egészen sűrűre főzik, gazdagítják pisztáciával, mogyoróval, vagy dióval, majd tömbökben lehűtik, felszeletelve vagy kockára vágva kókuszba forgatva csomagolják és árulják.
   A házi készítésű verzió receptjét pedig van szerencsém most alant prezentálni nektek. A Kaymak, vagyis egyfajta tejkrém az ízhatás tökéletesítésére szolgál, de ha úgy tetszik nyugodtan elhagyható, illetve helyettesíthető egy gyorsan elkészíthető mascarpone alapú keverékkel*.
   A keksz nem alaptartozék, de remek kis kiegészítő hozzá.


Hozzávalók:
  1 kg (édes) répa
  3 dl cukor
  2 dl víz
  1 ek keményítő
  5 dkg háztartási keksz
  fél pohár dió (1 pohár = 2,5 dl)
  fél pohár törökmogyoró
  kókuszreszelék

Elkészítés:
   A megtisztított és finomra reszelt répát (nagy segítség ekkora mennyiségnél a konyhai robotgép) a cukorral és 1,5 dl vízzel elkeverve 1-1,5 órán át közepes lángon olykor durva mozdulatokkal átkeverve főzzük, addig míg a leve elfő. Ekkor hozzáöntjük a fél dl vízzel elkevert keményítőt és további 1-2 percig erőteljes mozdulatokkal masszává keverjük.
   A tüzet elzárva hozzákeverünk 5 dkg darált háztartási kekszet, a durvára vágott (vagy darált) diót és az enyhén összetört  vagy egész mogyorót.
   Hagyjuk a masszát szobahőmérsékletűre hűlni, majd kisebb diónyi nagyságú darabokat véve golyókat formázunk, amiket meghempergetünk kókuszreszelékben. ha kedvünk tartja a golyókat egy-egy kekszre helyezhetjük és akár fogpiszkálóval is átszúrhatjuk, hogy szépen egyben maradjon a talpával.
   A tejkrém kalapok felhelyezéséhez a golyók tetejét egy ujjunkkal enyhén benyomjuk és egy kk-nyi kaymakot vagy kaymak-helyettesítőt* cseppentünk rájuk.
   A cezeryét hűtőben tároljuk fogyasztásig.

Jó étvágyat!

* Tejkrém, azaz kaymak helyettesítésére egy gyors megoldás: 1 rész mascarponét simára keverünk fele annyi natúr joghurttal és némi porcukorral (ízlés szerint).

10 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Ejj, de jót hoztál megint. Ezt feltétlen ki kell próbálnom. köszi!:)

AzEszter írta...

Áhhhááá! Ez volt az!
Juj, de finom volt...ez is. :-p

Bianka írta...

Csúcs, nagyon szépségesek

chriesi írta...

Milyen aranyosak!

strawberry írta...

Volt szerencsém élőben kóstolni és valami isteni!!!

Elif írta...

Köszi mindenkinek! :)

Samy írta...

Én ismeretlenül kóstoltam meg :) Atom finom volt! És répa... hmmm :)

Elif írta...

Köszi Samy! :)

Mrs Smith írta...

Ebben az volt a másik csúcs, hogy mind a gyerkőcnek, mind az apjának ízlett! :))) Junior, aki nem túl nagy zöldségevő, és az apja, ki nem túl nagy édességfogyasztó...:DDD Nekem természetesen ízlett, ez már nem is nagy csoda... A sárgarépákon elhelyezett sütike - kép, az valami csúcs!!! A másik is nagyon tetszik, de a sárgarépás, az IGEN! Gratulálok hozzá őszintén! Éttermek, menő szakácsok összetehetnék a két kezüket, ha valaki ilyen fotókat készítene nekik! Puszi!

Elif írta...

Túlzol, de azért köszi! :) Örülök, hogy ízlett a fiúknak! Efe meg sem kóstolta a színe miatt, ez van, épp piros és narancssárga kerülésben van. Pedig biztos neki is tetszett volna.