2010. június 28., hétfő

Csicseriborsó & marhahusi

   Az Etli nohut, vagyis szó szerinti fordításban a húsos csicseriborsó az egyik olyan török alap étel, mely eddig kizárólag pozitív kritikát kapott mindenkitől, aki itt minálunk megkóstolta (beleértve az amúgy marhahúsért nem rajongó Melinda barátnőmet is). A receptet már régesrég óta ígértem nem is egy ismerősömnek, így most sunnyogva végül felteszem remélve, hogy másnak is annyi tele pocaktól boldog arcot hoz majd a konyhájára, mint nekem.


Hozzávalók:
   2 pohár szárított vagy 1 konzerv (800g-os, 450 g netto tartalommal) előfőzött csicseriborsó
   250-300 g kisebb kockákra vágott marhahús
   4 ek margarin
   1 nagy, vagy 2 kisebb hagyma
   fél dl paradicsompüré
   1 hámozott és apróra vágott paradicsom
   1 nagy vagy 2 kisebb tv paprika, vagy piros édes paprika
   kb. 2 tk só
   1 tk édes pirospaprika (ha valaki szereti akkor csípős is mehet)

  Ha szárított csicseriborsót használunk: főzés előtt 8-10 órával forró sós vízbe áztatjuk (3-4 ujjnyival a borsó felett bőven ellepve), tehetünk bele egy kis szódabikarbónát is - ettől jobban megpuhul, majd forrásban lévő vízbe téve kb. 30 perc alatt félkészre főzzük, leszűrjük. Ekkor készen áll a további felhasználásra, a konzerv csicseriborsóhoz hasonlóan.
  Egyszerre nagyobb mennyiségű szárított borsót is előkészíthetünk, majd lefagyaszthatjuk így bármikor, hirtelen ötlettől vezérelve is felhasználhatjuk, elkerülve az áztatási időt.

Elkészítés:
  Az apróra vágott hagymát a margarinon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst, amit pár perc alatt a hagymával összepárolunk, folyamatosan kevergetve míg a levének nagy része elpárolog.
  Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paradicsompürét, a nagyobb falatnyi darabokra vágott paprikát és kb. 2 tk sót. Felöntjük 2 dl vízzel és olykor megkeverve, résnyire nyitott fedő alatt puhára főzzük a húst. Közben az elpárolgott folyadékmennyiséget néha pótoljuk, nehogy leégjen! Én általában 1,5-2 órát is főzöm így, annak ellenére, hogy az eredeti recept csak 45 percet ír. Nem tehetek róla, én csak az igazán puha husit szeretem.
  Ha a húsos alap elkészült hozzáadjuk a csicseriborsót, felöntjük annyi vizzel, amennyi ellepi, vagy én például ennél kb. 2 ujjnyival többel, mert párom sok szafttal szereti. Ha szükséges sózzuk. Majd a borsó puhulásáig főzzük (kb. fél óra).

  Piláv (rizs) körettel tálaljuk, télen és persze akár nyáron is dukál mellé a savanyúság, hogy egy kis magyaros ízt is idecsempésszek mostanság esetleg egy kis kovi uborka képében.

Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

kreiszi írta...

Végrevégrevégre. Köszi!
Meg is csinálom, amint beszereztem a csicseriborsót. kreiszi

Elif írta...

Örülök, majd számolj be, hogy sikerült és mit szólt a család! :)

nóra írta...

Én is csatlakozom,amint lesz csicseriborsó,akkor kóstolunk!:)

Elif írta...

Nóra: remélem ízleni fog! :) Egyébként ledöbbentem, hogy a török boltban mennyivel olcsóbban adják mind szárítva, mind konzervként. Hát igen, nálunk ez nem olyan elterjedt. Náluk meg úgy megy, mint a szárazbab.

Eszti írta...

Épp most készül!
Van némi hozzáfűzni-, illetve kérdeznivalóm:
Szárított csicseriborsót vettem, 400 grammos kiszerelésben, ez épp két pohárnyi (kb 500 ml), ahogy a receptben is írod. Beáztatva, félkészre főzve frankón 800 gramm lett belőle, épp a duplája, meg ugye a térfogata is jelentősen változott. Mivel a konzervnél azt írtad, hogy 450 gr nettó tömegű, ezért gyanítom, hogy ebből se tegyem bele mindet, hanem csak mondjuk kb a felét, ugye? (Ránézésre is úgy tűnik nekem arányosabbnak.)
Ha látod ezt még másfél órán belül, légyszi dobj ide egy röpválaszt! puszi!

Elif írta...

Igen Eszti, akkor kb. a felét tedd csak bele, a másik felét zacskózd be és fagyaszd le későbbre. Puszi

Eszti írta...

köszönöm szépen, puszi!