Yagli pide, avagy vajas tojásos pide. Frissen sült illatos pide, rajta aranyló olvasztott vajacska. Lehetne-e ennél szebb ágyikója egy elit tükörtojás hercegnőnek?
Az elkészítése nem igényel különösebben gyakorlott kezeket, a 45 perces tésztakelesztési időt leszámítva gyorsan el is készül így azthiszem méltán megérdemel egy helyet a reggeli vagy vacsoraasztalon.
Hozzávalók:
1 pohár langyos víz (2,5 dl)
2 tk só
1 púpozott kk cukor
1 zacskó (7g) szárított élesztő, vagy fél csomag friss élesztő
liszt
4 ek vaj
Egy nagyobb tálba öntjük a langyos vizet, belekeverjük (morzsoljuk) az élesztőt, a sót és a cukrot, majd fokozatosan annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta az edény falától elváljon, puha-közepesen kemény állagú legyen. Miután összeállt, lisztes felületre tesszük és további 3-4 perc alatt összegyúrjuk. Kelesztőtálba téve, lefedve / letakarva 45 percig kelni hagyjuk.
Ezután a tésztából a levegőt kinyomkodjuk, 4 részre vágjuk, ezekből kerek cipókat formázunk. Lisztezett felületen kb. 18 cm átmérőjű korongokat nyújtunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tespire helyezzük őket, majd 2-3 cm-es peremet képezve a közepüket ujjainkkal lenyomkodjuk. Segítségül íme az eredeti recepthez tartozó videó Banu Atabay hanim közvetítésével.
Közepükbe 1-2 ek vajat teszünk és előmelegített 200 fokos sütőben első körben addig sütjük, míg a vaj elolvad és a tészta felemelkedik. Ez nekem kb. 10 percig tartott. Ekkor a vajjal kicsit megkenjük a peremeket is, majd a pidék közepébe egy-egy toját ütünk, ezeket kicsit megsózzuk (ízlés szerint), majd a sütőbe visszatéve további kb. 20 perc alatt készre sütjük őket (a tojás elkészültéig, kenyér barnulásáig).
Frissen, melegen fogyasztjuk, jó étvágyat!
Segítségem persze most is volt, köszönöm szépen kisfiam!
2 megjegyzés:
Látványos, isteni - bár én kicsit túlsütöttem, nem panaszkodtak. :)
Örülök, hogy ez is rendben volt! :)
Megjegyzés küldése