2010. június 8., kedd

Kumpir, a nemesen egyszerű...

   Végre valami igazi, eredeti, tökéletes emellett fantasztikusan egyszerű és gyors. Az első nyár az alanyai tengerparton és éjszakában... örökké csodás emlék marad. Ott volt szerencsém először ehhez az ételhez egy kis gyorsétteremben, amit ha párom nem ajánlgat oly hevesen, magamtól valószínűleg meg sem kóstolok. Szerencsére kipróbáltam és azóta én is csatlakoztam a kumpir-rajongók és immáron készítők széles táborához.
   Jöjjön hát a recept, melyet kötelező kipróbálásra ajánlok minden idő- vagy ötlethiánytól szenvedő sorstársamnak. Csalódás kizárt!


Hozzávalók 1 személyre (szorzandó annyival ahány főre készítitek):
  1 bazinagy krumpli (de minimum közepes)
  1 tk vaj
  1 púpozott ek reszelt trappista sajt (vagy bármilyen más jól olvadó sajt, Törökországban kasar-t használnak, ennek az itthoni sajtok közül leginkább a trappista felel meg ízre és viselkedésre)
  só

  + tetszés szerinti feltétek, mint: párolt zöldségkeverék (kukorica, borsó, répa, stb.), szeletelt ill. felaprított paradicsom, uborka, ecetes uborka, zöld/fekete olivabogyó, hagyma, petrezselyem, felvágott, virsli. Én ezeket készítettem most elő, ez egy hagyományos és egyszerű meglodás. Node készítketünk hozzá bármilyen húsos vagy zöldséges ragut is, a variációknak csak a képzelet és az ízlés szab határt.

   A burgonyákat megmossuk és egyenként alufóliába csomagolva forró sütőbe téve 190 fok körül 1 óra alatt megsütjük őket. Ezután a sütőt kikapcsoljuk, a burgonyákat pedig fogyasztásig bennhagyhatjuk, akár fél-1 órán keresztűl is elég melegek maradnak a továbbiakhoz.
   Előkészítjük a tetszés szerinti feltéteket.
   Közvetlenül fogyasztás előtt elővesszük a forró krumplikat, kicsomagoljuk, kisebb tálakba/tányérokba helyazzük őket. Hosszában felvágjuk és kettéhajtjuk a képen is látható módon. A belsejüket villával óvatosan kikapargatjuk, összetörjük a burgonya közepébe igazítjuk.
   Rádarabolunk 1 teáskanál vajat, sózzuk kicsit és megszórjuk 1 ek reszelt sajttal. Majd mikor a sajt már szépen megolvadt villával vigyázva összekeverjük a burgonya tartalmát.


   Tetszés szerinti feltétekkel tálaljuk, majd azokat szépen ráhalmozzuk éééés.... Jó étvágyat hozzá! Törökországban elmaradhatatlan mellőle a ketchup és a majonéz.

2 megjegyzés:

Móni írta...

Node én biza megcsináltam...
A cucc tuti, állat finom, tényleg (bár bevallom voltak kételyeim), viszont az elkészítése...
Nos, amit én műveltem a krumpli belsejének kikapargatásával, az nem volt sem nemes, sem egyszerű... :-)
De a végeredmény feledtette a bonyodalmakat! Nyamiiii!

És magánvélemény, de a kisebb krumpli számomra (mint főbéna számára) könnyebben kezelhető volt, mint a bazinagy.

Elif írta...

Sebaj, sebaj... majd belejössz te is! :) Mindenesetre örülök, hogy ízlett!