2010. június 16., szerda

Ramazan pide

   Bizony közeleg a Ramazan hónap, vele együtt a böjt, az esti lakomák és így a hosszú-hosszú főzőcskézések ideje. Nem is lehetnék most elégedettebb, hiszen sokszori próbálkozás után végül egy saját kreálmányú ramazan pide receptet prezentálhatok a nagyérdeműnek és (önző leszek) menthetek el saját magamnak.
A kérdésemre férjem válasza, hogy vajon olyan-e, mint amit kinn sütnek háznál Törökországban: "Mi kinn az ilyet boltban vesszük." Hoppá! Kúlkirály! :)
   A sztori egyébként, hogy ez nem az az átlagos pide pide, amit mindig minden török pékségben megkapsz, ezt Ramazan idején sütik és csak néhány városban, mint amilyen Kayseri lelhető fel az év többi részében is. Én meg vagyok olyan szerencsés, hogy éppen kayseriből való pasashoz mentem hozzá, így volt szerencsém belekóstolni már egynéhányszor a pidék érzékeket gyönyörködtető forgatagába.


Hozzávalók:
  1,5 dl langyos víz
  1 dl langyos tej
  1 csomag szárított élesztő (7 g)
  1,5 tk só
  1 tk cukor
  fél dl napraforgó olaj
  1 tojás fehérje
  kenyérliszt, amennyit a tészta felvesz

  1 tojás sárgája a lekenéshez
  nigella mag (çörek otu) vagy pörkölt szezámmag vagy e kettő keveréke a tetejére

   Egy nagyobb tálban elkeverjük a cukrot és az élesztőt a vízzel, majd hozzáadjuk a tejet, olajat, sót és tojásfehérjét is. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, míg a tészta közepes keménységű nem lesz és az edény falától elválik. További 3-4 percig gyúrjuk, majd kilisztezett lefedett tálban 30 percig kelesztjük.
   Ekkor a levegőt kinyomkodjuk a cipónkból, kivesszük az edényből, kettévágjuk. Az egyik felét betesszük a hűtőbe. A másik feléből kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsin kb. 20-25 cm átmérőjű korongot formálunk a kezünkkel. (A bucit szépen ujjainkkal ellapogatjuk.) Ruhával letakarva kelni hagyjuk, majd 25 per eltelte után ujjainkkal benyomkodjuk kb. 2-3 cm-re a szélétől körben, valamint a középső részen elszórtan (akár késsel is bevághatjuk a tésztát négyzethálót formázva, ekkor arra figyeljünk, hogy elég mélyen vágjuk, akár teljesen a tepsiig).


   Tojás sárgájával megkenjük, nigella vagy/és kissé megpörkölt szezámmagot szórunk a tetejére, majd előmelegített 200 fokos sütőben, melynek aljába vizet tettünk (legalsó tartóba helyezett rácsra tűzálló edényben 3-4 dl víz) kb. 25 perc alatt megsütjük. FIGYELEM: én egy matuzsálem gázüzemű tűzhelyet használok, mely csak alulról melegít, így kéretik alsó-felső sütésnél rendesen odafigyelgetni!
   Mikor az első pidét betettük a sütőbe előkészíthetjük a második kelesztéshez a másodikat...
Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés:

Erika írta...

Ja még annyi, nem utolsó sorban, hogy nagyon precíz a leírás azok számára is, aki még soha nem próbaálta ezt a "szertartást".
Erika

Elif írta...

Köszönöm szépen a pozitív megerősítést. Próbálok a részletekre is odafigyelni és hasznos tippeket is találhatsz némely receptnél. Üdv: Elif