2010. június 18., péntek

Gyümölcszselés muhallebi

   A kétségek eloszlatása végett már most szögezzük le, hogy a muhallebi elnevezésű tejes desszert lenne magyar kifejezéssel élve a török rizspuding, a sütlaç pediglen a török tejberizs. Nagy vétket nem követett el aki esetleg keverte a magyar kifejezéseket, de ha már ugyi itt tartunk...
   Több török blogoldalon is láttam mostanában hasonló gyümölcszselével rétegzett rizspudingot, el is dőlt hát hamar a szekrényemben túl régóta várakozó eperzselatin por sorsa. Meg voltam győződve róla, hogy ez a felettébb egyszerű, kevés munkával járó hűtött kis édesség mindenkinek jól fog esni ebben a melegben, de az eredmény abszolúte felülmúlta a várakozásaimat. A tejes puding és a firssítő gyümölcszselé tökéletes ízharmóniában vívták ki minden elismerésemet és léptették elő a zselés muhallebit a család kedvenc nyári desszertjéé.
   Ha valakinek akad otthon eper, kivi, esetleg banán, narancs ne átalljon ezekből a zselatinba beletuszkolni!


Hozzávalók:
  fél liter vízhez elegendő tetszőleges ízű gyümölcszselé por (mely kiváltható tortazselatin porral, ekkor tetszőlegesen választott gyümölcslével készítsük a zselét a csomagoláson leírtak szerint)
  7,5 dl tej
  2,5 púpozott ek rizsliszt
  2 púpozott ek étkezési keményítő
  kb. 1 dl cukor
  1 csomag vaniliáscukor

   A zselét elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint, majd a hidegvízzel kiöblített tálkákat maximum fele magasságig feltöltjük vele (Én személy szerint ajánlom a szilikon formákat vagy a könnyebb kiborítás érdekében a kisebb tálakat.) Hűtőbe tesszük, majd ha teljesen megszilárdult elkészítjük a rizspudingot.
   1 dl vízzel elkeverjük a rizslisztet és a keményítőt, majd a maradék tejet is hozzáöntve folyamatos keverés mellett felforraljuk. Ahogy az első buborékok megjelentek félrehúzzuk az edényt, a pudinghoz adjuk a cukrot és vaniliás cukrot, majd újra forrásig hevítjük.
   Ekkor elővesszük a zselatinos tálakat, elosztjuk bennük a muhallebit. Hagyjuk szobahőmérsékletre hülni, majd betesszük őket a hűtőbe. Teljes megszilárdulás után (amely kb. 1,5-2 óra) tányérra borítva szervírozhatjuk. Kevésbé kockázatkedvelőknek ajánlom az üvegedényeket, így a kiborítás nélkül is szemetgyönyörködtető desszert készülhet, melyet megszórhatnak egy kis tört mogyoróval, mandulával vagy dióval.
   Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: