2010. június 28., hétfő

Mámorpite

   Bevallom azonnal a rabjává váltam a Niki-féle almás pitének, amint azt először megláttam, igen egy puszta kép elegendő volt ahhoz, hogy tudjam, ez az... az igazi, az a pite amire oly régóta áhítozom. Megsütöttem hát, akkor még almával és körtével, és most hozzáteszem, ha akkor azért bolondultunk (ami bizony így volt), akkor a mai produkcióm egyenesen kényszerzubbonyért kiállt.
   Éreztem, hogy ez működni fog, igen... a banán szépen ellensúlyozza az ribizli savasságát és levesességét, miközben esze ágában sincs túlzottan hivalkodni saját édes ízével.
Engedjétek meg hát most, hogy prezentáljam az általam ezidáig kóstolt egyik legfincsibb süteményt: Almás-ribizlis amerikai pite. Az arányok éppen tökéletesek, a tészta egyáltalán nem ázott át, szépen átsült alul is, miközben kihült, a töltelék összedermedt, így csodásan szeletelhető is.

Hozzávalók a tésztához:
  35 dkg liszt
  18 dkg puha vaj vagy margarin
  2 ek porcukor
  csipet só
  kb 0,4 dl víz

A töltelékhez:
  50-60 dkg hámozott felkockázott alma
  1 felkockázott banán
  10 dkg piros pibizli
  14 dkg porcukor
  2 púpozott ek liszt
  1 púpozott ek étkezési keményítő
  1 ek citromlé

   A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kb. 20 percre fóliába csomagolva fagyasztóba tesszük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a gyümölcsöket előkészítjük, mossuk, hámozzuk, kockázzuk majd összekeverjük a többi hozzávalóval.
   A tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett felületen a részeket külön-külön vékony (kb. 3 mm) köralakúra nyújtjuk.
   Egy pie formát kibélelünk az egyik tésztával, szépen belesimítjuk az oldalakon is (a kilógó részeket még nem vágjuk le!). Megtöltjük a gyümölcsös keverékkel, középen felpúpozva a kerekded alak miatt, a tészta szélét kicsit bevizezzük (körben, ahol a tető csatlakozni fog) ezzel jobb tapadást biztosítva, majd befedjük a másik tésztakoronggal. A széleket körben összenyomogatjuk, lezárjuk a piténket. Levágjuk a kilógó tésztafelesleget, majd ezt újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és 1-1,5  cm széles hosszú csíkokat vágunk belőle, amivel körberakjuk a süteményt szépen a mélyedésekben amiket a tésztalapok összedolgozásánál az ujjainkkal csináltunk.
   Megkenjük tojássárgájával, 4 helyen bevágjuk, hogy a gőz gondtalanul távozhasson, majd előmelegített sütőben 180 fokon 55-60 perc alatt készre sütjük.
   FIGYELEM: hogy megóvjuk a sütőnket az esetleges kicsöpögő, majd leégő gyümölcsös szafttól tegyük a pie formát rácson a sütő közepébe, míg az aljába helyezzünk egy sütőpapírral borított sütűtepsit.

 

Maximálisan ajánlom, hogy próbáljátok ki, megbánhatatlan, kihagyhatatlan! Gyors, aránylag egyszerű, tökéletes ha valaki vacsoravendégeket vár, az elismerés nem fog elmaradni, ezt garantálom! :)
   Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szuperül néz ki!