2011. január 25., kedd

Kényeztető Keleties Kardamomos - Kávés sütemény

   Azthiszem méltán várják el tőlem kimondatlanul is lassan minden összejövetelen, ahová bedugom az orrom, hogy valami keleties, törökös érdekességgel (is) rukkoljak elő, ezzel megörvendeztetve a távoli ízvilágba és kicsit az én konyhámba bepillantani vágyókat.


   A sors vezérelte egérklikkelő kezem, mikor - ebédötlet helyett - ráakadtam erre (ill. majdnem pont erre) a receptre a Linden Tea-n, mely éppen tökéletesnek írérkezett ahhoz, hogy Dolce Vita virtuális szülinapi buliján nehogy kiábrándítsam a nagyérdeműt kizárólag némi "köze sincs a profilomhoz" Kávésodós túrófánkkal. A bulin való részvétel feltétele valamilyen kávés étel ill. ital (receptjének) felmutatása, az egyik kedves vendég pedig egy csodás kávérittyentő masinériával lesz gazdagabb. Nem is kellett hát ennél több, kevertem-kavartam, sütöttem, fotóztam...


   Hát az illat és az íz... Tökéletes harmónia. Török kávé és úgy általában kávé rajongóknak kötelező! Készítsétek legkedvencebb pörkölt kávétokból és nem fogtok csalódni!
   Kedves, drága Dolce Vita neked pedig kívánok itt és most újra még nagyon sok sikeres és bőséges esztendőt maga mögött hagyó Blogszületésnapot!


Hozzávalók:
  2 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl)
  1 tk sütőpor
  1 tk szódabikarbóna
  1,5 ek nagyon finomra őrölt kávé (jelen esetben török kávé)
  1 tk őrölt kardamom
  1 pohár cukor
  fél pohár natúr joghurt
  fél pohár tej
  3 tojás
  fél pohár olaj

Elkészítés:
   A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
   A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, belekeverjük a sütőport, szóbabikarbónát, kávét és a kardamomot.
   Egy másik tálban habverő segítségével összekeverjük a cukrot a tojásokkal, majd hozzáadjuk a joghurtot, tejet és olajat is. Alaposan elkeverjük, ezután a lisztes keverékhez öntjük, mellyel elegyedésig keverjük.
   A tésztát sütőpapírral bélelt (vagy kiolajozott, kilisztezett) veknisütő tepsibe öntjük és kb. 45 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát!
   Ezúttal (sarkán kilyukasztott zacskóba töltött) olvasztott fehér csokoládéval és kandírozott narancshéjjal díszítettem, de nyugodtan dekoráljátok ízlésetek szerint!

Jó étvágyat!

TIPP: A kardamom csodás fűszer, érdemes beszerezni, de ha és amíg nem sikerül használhattok helyette őrölt fahéjat. Az eredmény kellemes lesz, de természetesen nem ugyanaz!

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nem csak a süti de a képek is csodásak

Moha írta...

Meseszép lett! Kardamom van, már csak ki kell próbálnom!

Elif írta...

Köszi Bianka!

Köszönöm Moha, ha szeretitek a kávét biztosan ízleni fog! :)

Túry Amália írta...

Fantasztikus lett! Beleharapnék a monitorba!

Eszter írta...

Oké, de tényleg nem írtam semmit. Most írok.
Leglegleg...! :-)))

Elif írta...

Köszi szépen nektek is! :)

Verus írta...

Elif! én ezt a sütit nagyon nagyon imádom, nagyfiamnak is a kedvence, 2 őzgerinc formába szoktam csinálni, és legutóbb a limitált szériás Tibi narancsos csokit fedarabolva belekevertem, és iszonyatosan finom lett!!!!Mindenkinek ajánlom, rettentő jó ízkombináció! kardamom, narancsos étcsoki, és soksok kávé....nyamm! Köszönöm areceptet mégegyszer!XD