2011. január 13., csütörtök

ÖGYE - VKF 40. - KK - Falatnyi csokikalapos Eclair gömbök

    ÖGYE - ahogy tőlem már megszokhattátok: Ötletes, Gyors és Egyszerű. Ezúttal hozzáteszem ráadásul a fánkok, akár csokikalapostól, akár anélkül előre elkészíthetőek és vendégérkezéskor ultragyorsan betölthetőek - több se kell!


   VKF 40. - vagyis küldeném szeretettel a Vigyázz Kész Főzz! TücsökBogár által meghirdetett 40. Fánkforgató fordulójára!
   KK - azaz egyben fogadjátok szeretettel a Doki (Csak a Puffin...) által kiötölt Könyves Kedd mozgalom részemről első receptjét a "Mit Főzzünk?" című könyvből reprezentálva!


Hozzávalók (40 db kis gömbhöz):
  1 pohár víz (1 pohár = 2,5 dl)
  fél pohár vaj vagy margarin
  fél kk só
  1 ek cukor
  1 pohár finomliszt
  4 tojás (+1 a lekenéshez)

Plusz:
  10 dkg (1 tábla) étcsokoládé (vagy tej- vagy fehér csokoládé)
  2 ek kókuszreszelék
  tejszínhab (legeslegegyszerűbb habsprét használni, ha az idő sürget) a töltéshez, vagy tetszőleget krém, puding

Elkészítés:
   A vizet, a vajjal, sóval és cukorral felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről és a lisztet alaposan beledolgozzunk. Mikor összeállt a massza visszatesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett 1-2 percig szárítjuk.
   Ekkor a tüzet elzárjuk és tésztát tálba öntjük, 5 percig hűlni hagyjuk majd a 4 tojást EGYESÉVEL! beledolgozzuk. Az eclair-készítésben ez az egyetlen nehezebb feladat, mert a tésztának először sosem igazán akaródzik felvenni a tojást, de erős győzködésre, nyomkodásra, keverésre mindig megadja magát. Nagyon fontos, hogy egyszerre csak egy tojást adjunk hozzá, azt dolgozzuk a tésztába, különben esélytelen a művelet!
   Nyomózsákból (közepes hullámos csővel) vagy egyszerűen sarka kivágott zacskóból, nyomjunk 2,5-3 cm-es "gömböket" (csigákat) egy sütőpapírral fedett vagy kivajazott tepsibe.
   Enyhén kenjük meg a halmokat felvert tojással (szinte csak rájuk csepegtetjük).
   Előmelegített 200 fokos sütőben 25 perc alatt szép kis gömbökké sülnek.
   Miután teljesen kihűltek az aljukon lyukat vájunk (vagy az oldalukon, tetejükön, kinek hogy tetszik, de később  figyelmeztessük vendégeinket merről várható a krém kifolyása!) és tetszőleges krémet, tejszínhabot töltünk beléjük. Én egyszerűen a habspré csövét használtam most a művelethez, ez egyszerűen átszúrta és csak nyomnom kellett a "gombot".
   A fánkok tetejét olvasztott csokoládéba mártjuk, megszórjuk kókuszreszelékkel és már kínálhatjuk is!

Jó étvágyat!

TIPP: Az üres fánkokat pár nappal előre is elkészíthetjük, és akár csokival bevonva is tárolhatjuk, hogy ezzel időt és energiát spóroljunk magunknak egy esetleges vendégtámadás esetére!

6 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Nagggyon klasszak! Pár darab jöhet belőle!

Bianka írta...

Csúcs szuperek

szemirámisz írta...

Kéééérek egyet! :)

Doctor Pepper írta...

jóó sok mozgalom:)

Elif írta...

Köszi szépen lányok! :)
Doki: az már biztos... amibe lehet beszállok, mert miért is ne! :D

Millye írta...

Valami fantasztikus finom lett! Köszi a receptet!!!! :)