Sikerült pár hagyományos fogást kihagynom a készítés közben, amik megkönnyíthették volna az életemet és még kellemesebbé tehették volna a desszertet (ami persze így sem volt utolsó) - mint azt utólag páromtól megtudtam. De nyudogjatok meg, nektek már az ezekkel bővített receptváltozatot fogom prezentálni.
2,5 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl)
1 bő tk szárított élesztő
1 pohár langyos víz (esetleg egy picit kevesebb)
5 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
1 tojás
1 kk cukor
1 csipet só
A sziruphoz:
2,5 pohár cukor
2 pohár víz
negyed citrom leve
A díszítéshez (elhagyható):
ízlés szerint némi finomra apírtott (darált) törökmogyoró, pisztácia, mandula
Elkészítés:
A langyos (meleg) vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, pár perc alatt felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős vizet, a vajat és hozzáadjuk a tojást is. Jól összekeverjük, összegyúrjuk, majd kb. 45 percig letakarva meleg helyen pihentetjük.
Közben a sziruphoz a vízben elkevert cukrot 3-5 percig forraljuk, ekkor hozzáadjuk a citromlevet és kb. fél perc újabb forralást követően elzárjuk alatta a tüzet, hűlni hagyjuk.
Mélyebb falú serpenyőben olajat hevítünk, majd a megkelt tésztából egy-egy kisebb adagnyit tenyerünkbe veszünk, markunkat összeszorítjuk, ilyen módon hüvelyk- és mutató ujjaink között mogyorónyi labdacsokat préselünk ki, melyeket olajos vagy vizes kiskanállal beleszaggatunk a forró olajba. Szép világosbarnára sütjük a gömböket, majd az olajból kiemelve rögtön a langyos vagy hideg szirupba dobjuk őket.
Ki hogyan kívánja: pár másodpercig, percekig (órákig) ázhatnak a golyócskák a szirupban (a tapasztalat mutatja majd mennyi idő kell, hogy szépen megszívják magukat az édes léből). Ezután kimerjük őket és akár frissen, akár később behűtve tálaljuk őket.
Meginthetjük tetszőleges finomra aprított vagy darált maggal, vagy esetleg kókuszreszelékkel.
Jó étvágyat!
8 megjegyzés:
Tessék kérem!
Egy újabb remekmű!
Linket kérem! :))
Hááát én egy akkorát nyeltem most... :)) Ez nagyon finom lehet!!!
Köszönöm szépen a kedves kommenteket nektek! :)
Hű de guszták és jó szaftosak. Kedvem lenne beleharapni
Elif!
Szuper a fánk, meg a kép is nagyon tetszik.
Nézz be hozzám, hagytam ott valamit Neked:-))
http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.com/
Köszönöm Bianka! :)
Köszi Gesztenye a dícséretet és a díjat is, nagyon kedves vagy! :)
Azta! Most jutott eszembe a lokma s itt a recept! Vagy 10 éve Törökországban ettem, mit ettem faltam, repetát annyiszor kértem, hogy már szégyen volt!!! Diabetes miatt ezt már nem csinálom meg/ van esetleg erre is recept?/, pedig hű de jó lenne! Mindenkinek ajánlom, csodás, mennyei!
Cukor helyett lehet esetleg erithrittel is készíteni?
Megjegyzés küldése