2011. január 7., péntek

Kényeztető téli zabpelyhes Gofri-reggeli

   Elhatároztam, hogy kicsit változatosabbá teszem a közös családi reggeliket, persze közben továbbra is próbálom kerülni a zsiradékban tocsogó, koleszteringazdag ételeket. Valahogy nekem nehezemre esik egyszerre 2 tojásnál többet egy azon ételbe beletuszkolni, ennyi. Ez az én dilim (nem több) amellett, hogy orvosi indokunk is akad azért a dologra.


   Történt ma reggel, hogy az igényeinknek megfelelő Waffle recept után keresgéltem és rá is akadtam egy ígéretes irományra, melyet kicsit hűtőtartalomhoz és korábbi tapasztalatokhoz igazítottam, és melynek eredményeként büszkén prezentálhatok most nektek egy igazán finom, bátran állítom, hogy egészséges és teljes értékű téli Gofri-reggeli variációt.


Hozzávalók (14 db négyszögletes gofrihoz):
  1 pohár forró víz (1 pohár = 2,5 dl)
  3/4 pohár zabpehely
  1 és 1/4 pohár liszt
  1,5 tk sütőpor
  fél tk szódabikarbóna
  fél tk só
  2-3 ek barnacukor (vagy kristálycukor)
  fél csomag vaníliás cukor
  1/4 pohár olaj (vagy olvasztott vaj)
  1 tojás
  1 tojás fehérje
  1 pohár natúr joghurt (vagy író)
  3-4 ek tej (vagy joghurt, író, víz)

A tetejére:
  méz
  almakockák
  banánszeletek
  némi mézes puffasztott gabona (rizs, búza, stb.)
  némi tört törökmogyoró (vagy mandula, aprított dió)

Elkészítés:
   A gofrisütőt enyhén kiolajozzuk, bekapcsoljuk (jól jön ilyenkor az olajspré, de nem létszükséglet).
   A zabpelyhet aprítógépben vagy kávédarálóban durvára aprítjuk (egészben is használható!), majd leforrázzuk a vízzel. Kb. 3 percre félretesszük, hagyjuk dagadni.
   Közben a lisztet összekeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, sóval és a kétféle cukorral. Hozzáadjuk a zabpelyhet, majd a többi hozzávalót is és csak éppen addig keverjük míg egyforma állagú tésztát kapunk.
   A tésztát a gofrisütő tálcájába kanalazzuk (esetemben 2-2 bő ek-nyit a négyszögletes gofrikhoz) és a gofrikat szép barnára sütjük.
   Meghintjük alma és banándarabokkal, ha úgy tetszik meglocsoljuk egy kis mézzel (vagy juharsziruppal), megszórjuk puffasztott gabonával és olajos magokkal, majd még frissen tálaljuk és fogyasztjuk.

Jó étvágyat!

TIPP: az első sütésnél inkább használjunk kevesebb tésztát, nehogy a sütő résein kiszivárogjon a felesleg, majd la úgy látjuk a későbbiekben növeljük a mennyiséget!

4 megjegyzés:

szemirámisz írta...

Ez egy igazán finomságos és bőséges reggeli!

Bianka írta...

Ez durván jó :)

Mézigörl írta...

Eszméletlenül guszta! Megyek hozzátok reggelire, ha szabad?! hehe :-)))

Elif írta...

Köszi szépen mindenkinek! :)
Persze Mézi, várunk szeretettel! :)