2010. szeptember 23., csütörtök

Túrókrém Tart kedvenc gyümölcsökkel

   Egy gasztrobeszélgetés során hívta fel figyelmemet egy "kolléga" a Lidl-ben is kapható krémes tehéntúró bödönre (Pilos 500g) és mivel nagy túrókrém rajongók vagyunk Efecsibével meg is született a Túrókrém Tart ötlete. Alapjául a korábban próbált és megkedvelt Szilvás morzsapitécskék tésztája szolgált, ezúttal tojással kiegészítve, mert mégiscsak komolyabb mennyiségű tölteléket kell szeletelhető formában tartania. Már melegen is finom volt, alig győztük kivárni, hogy szeletelhető állagúra hűljön, na de hidegen... részemről abbahagyhatatlan (igaz ez most az én kedvenc gyümölcseimmel készült).


   A vödrös lágy krémes túrót megkóstolva megállapítottuk, hogy helyettesíthető normál túró és joghurt összeturmixolásának eredményével.


Hozzávalók: 
A tésztához:
  6 dkg puha vaj
  5 dkg cukor
  1 tojás
  1 cs. vaníliás cukor
  1 púpozott tk sütőpor
  0,3 dl olaj
  20 dkg liszt

A töltelékhez:
  30 dkg krémes tehéntúró (vagy 20 dkg darabos túró 10 dkg sűrűbb joghurttal összeturmixolva)
  4-5 ek porcukor (ízlés szerint)
  1 tojás
  2 marék fagyasztott vagy friss szeder és 1 nektarin (vagy más gyümölcs ízlés szerint) Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, azt előre olvasszuk ki és a kieresztett levet csepegtessük le.

Elkészítés:
   A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (enyhén morzsálódó masszát kapunk), majd ujjainkkal egy margarinnal kikent kb. 22 cm átmérőjű pie sütőformába egyengetjük. Segítségül hívhatunk egy lapos aljú poharat a művelethez. A tészta egyenletesen vékony, kb. 3 mm-es legyen mint a tál alján, mind az oldalán. A felesleges tésztát a peremnél körbevágva összegyűjtjük és félretesszük.
   A krémes túrót (vagy joghurttal turmixolt túrót) simára keverjük a porcukorral és a tojással, belemorzsoljuk és keverjük a kimaradt tészta felét, majd az immáron előkészített túrós tölteléket a kibélelt formába töltjük. Kicsit megrázogatjuk, hogy szépen elsimuljon.
   Tetejére rendezzük a szedret és a kisebb kockára vágott nektarint. Megszórjuk az elmorzsolt maradék tésztával, majd 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a a töltelék a sütőből kivéve forron még rezgős, a tészta széle pedig már szép barnás (a sütőt ezúttal nem melegítettem elő).
   A szeleteléssel várjunk, amíg a sütemény kicsit meghűl, hogy a töltelék is szépen vágható legyen!

Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

Móni írta...

Ahhh, ahhh....:)

Cafe Pepela írta...

Harika görünüyor! :)

Bianka írta...

Istenem de csodálatos

Marmalade írta...

Wohh! Micsoda gyönyörűség!

Thrini írta...

Istenien néz ki!
Valakinél már olvastam erről a túróról, de én nem találtam meg az üzletben. Csak zacskósat és dobozosat láttam. Mekkora vödörben van és mi a márka neve? Pilos vagy más?

Ms. Poppy írta...

Ejj, de jól néz ki. Most már tehetnél fel valami olyat is, ami nem ennyire finom és guszta.:P Na jó, csak vicceltem. Kérek méég ilyen jó recepteket!

Elif írta...

Köszi mindenkinek :).

Thrini: Pilos Krémes Tehéntúró a neve, 500 g-os kiszerelésben árulják, műanyag vödröcskében. Rajta olvasható még, hogy ideális túrótorta készítéséhez, na ezt spec. alátámaszthatom azthiszem. :D

ümmühan írta...

Immm,ellerine sağlık

Elif írta...

Tesekkür ederim Cafe Pepella, Ümmühan! :)

Samy írta...

jaj, csak most vettem észre ezt a gyönyörűséget! Hamarosan sorrakerítem! Köszi :)

Elif írta...

Köszi Samy, majd tudasd ám hogy sikerült! :)

chriesi írta...

Hujj, de klassz! Jöhet vacsira! :)