2011. július 20., szerda

Örgü poğaça - Fonat pogácsa csakazértis

   A "csakazértis" bizony a 35 fokos nyári hőségre vonatkozik, ami mostanában tombolt, igaz most épp 2 vihar között ücsörgök a gép előtt. Ez már csak így van, ha az ember igazán ki akar tenni magárt, bizony nem lehet akadálya egy szaunává hevült lakás, hogy frissen sült Örgü poğaça-val (Fonat pogácsával) fogadja a munkából hazatérő urát.

   A recept eredetije a Lezzet Dergisi-n található. Az oldalt csak dícsérni tudom, gyönyörű képek, változatos és hiteles (nem csak török) receptek, jó ötletek - törökül.



Hozzávalók:
  2 dkg friss élesztő
  1 ek cukor
  1 pohár tej (1 pohár = 2,5 dl)
  12,5 dkg vaj vagy margarin
  10 dkg Feta sajt (Beyaz peynir, ha elérhető)
  2 tojás (az egyik sárgája a lekenéshez)
  kb. 4 pohár liszt
  1,5 tk só
  1-2 kk kakukkfű
  1-2 kk csípős vagy édes pirospaprika pehely (vagy por)
  szezámmag és/vagy nigella mag a tetejére

Elkészítés:
    A langyos tejbe keverjük a cukrot és a morzsolt élesztőt pár perc alatt felfuttatjuk benne. Ezután hozzáadjuk a puha margarint, 1 tojást plusz egy fehérjét, a morzsolt, vagy villával összetört Feta sajtot, a sót és fűszereket. Jól összekeverjük, majd jöhet bele 3 pohár liszt egyben, majd a negyedik fokozatosan, miközben határozott mozdulatokkal begyúrjuk a tésztát (ha igényli adhatunk hozzá még némi lisztet).
   Letakarva meleg helyen kelesztjük kb. 40 percig (télen inkább 60 percig), majd diónyi adagokat szaggatunk, melyekből rudakat sodrunk és egyik végüket összenyomkodva hármasával összefonjuk őket.
   Sütőpapírral fedett tepsire rendezzük őket, tetejüket megkenjük pár csepp vízzel elkevert tojássárgájával és megszórjuk szezám- és/vagy nigella maggal, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük őket.

Jó étvágyat!


TIPP: Ami nem fogy el frissében még aznap érdemes lefagyasztani és később egy gazdag reggelihez vagy vacsorához kiengedni.

10 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörű lett

marcsi írta...

Nagyon guszta!!!
Látom a MEOS-nak is izlik.
Kész a lekvár, nagyon jó lett.
Ha végre sikerül átmásolni a képet, akkor majd küdöm.

trollanyu írta...

Gyönyörű a pogácsád, tetszik ez a recept:) Nálunk most a török kenyér a menő, nem tudom mennyire autentikus recept, egy török blogon találtam:)

Thrini írta...

Elif,
isteni a bélzete. Nagyon szépek lettek. Elviszem a receptet, ha nem bánod. :)

trinity írta...

Ahogy előttem is írták, nagyon gusztusos! Öröm lehet ilyenre hazaérkezni! Bár látom, már az utánpótlás is élvezi a finomságokat:)

Anika írta...

Szia! Kérlek nézz be hozzám, meglepetés vár!

Elif írta...

Köszönöm mindenkinek!

Anika: köszönöm a díjat! :)

Thrini: boldoggá teszel ha viszed a recit! :)

marcsi: várom ám a képet! ;)

trollanyu: pidére gondolsz, vagy a kenyérre? A kinti kenyér olyan iszonyat puha, zsemleszerű, ropogós héjjal, nyami...

Névtelen írta...

Ma megsütöttem, Isteni finom lett! Hatalmas sikere volt a családban is! Nagyon köszönöm a receptet! Csucsu

Elif írta...

Nagyon örülök Csucsu, hogy ennyire bevált a recept és külön köszönöm, hogy visszajeleztél róla! Üdv: Elif

Erika írta...

Újra köszönöm!
Ez is szuper recept, már többször megsütöttem.
A diétánk miatt graham lisztből és nagyon finom, az állaga tökéletes így is.
3 pohár graham, 1 pohár búzaliszt.
Valinak is viszek belőle, + merdzsimek ( bocsi a fonetikáért ! :) )Próbáltam, isteni !
:) :*