2011. január 27., csütörtök

ÖGYE - Gesztenyés zellerkrémleves + Ca, K és Fe

   Hatalmas dilemmába estem fejjel eme leves törökségét illetően... Megkapta végül a török címkét, hiszen a recept ihletője mégiscsak török weboldalról, a Yemek Sırları-ról származik és kizárólag kint is gyakran használt alapanyagból építkezik, annak ellenére, hogy én speciel eddig még életemben nem kóstoltam (bár kóstoltam volna!), ellenben a többi némiképp hasonszőrű mégis egészen más török levessel.


   Hogy miért szeretheted? Esetleg mert csupazöldséges, a gesztenyének köszönhetően tökéletesen krémes leves amellett, hogy tej-, tojás- és gluténmentes, valamint vegán, ha épp úgy tetszik. Folyékony vitamin utánpótlás a téli időszakra, melyet némi pattogtatott amaránt maggal további természetes ásványianyag tartalommal turbózhatunk fel igazán. Sűrűbbre főzve, gyengébb fűszerezéssel bébiételnek is kiváló (némileg székletfogó)!

   A természetes kálcium, kálium és vas tartalommal megáldott pattogtatott Amaránt magot keressétek a Herbária és Bioboltok polcain!


Hozzávalók:
  2 ek olivaolaj
  1 közepes fej hagyma felaprítva
  2 ek paradicsompüré
  25 dkg megtisztított, felkockázott zellergumó
  1 közepes méretű sárgarépa megtisztítva, felkarikázva
  15 szem fagyasztott vagy előfőzött gesztenye
  1 l csirkehús alaplé vagy zöldség alaplé vagy víz (csirkehúsleves v. zöldségleves kocka)
  1 kk pirospaprika
  só
  bors

  + pattogtatott amarántmag a tálaláshoz (elhagyható / az eredeti receptben nem szerepel!)

Elkészítés:
   A hagymát rózsaszínre pirítjuk az olajon, ráöntjük a paradicsompürét, 1-2-szer átforgatjuk, majd a zellert, a répát és a gesztenyét is hozzáadva további 5-6 percig dinszteljük gyakori keverés mellett. Hozzákeverjük a pirospaprikát. Felöntjük a folyadékkal, felforraljuk és a zöldségeket kb. 20-30 perc alatt puhára főzzük. A levest leturmixoljuk, forró vízzel hígíthatjuk, ha túl sűrűnek találjuk.
   Sóval, borssal ízesítjük, még egyet forralunk rajta és már tálalhatunk is.

Jó étvágyat!

TIPP: Tálaláskor szórjunk 1-1 tk-nyi pattogtatott amaránt magot a kimert leves tetejére, ill. nyugodtan bele is keverhetünk belőle az ételbe.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom

Túry Amália írta...

Fincsi lehet! Szeretek Nálad barangolni, mert nem igazán ismerem a török konyhát és sok mindent meg lehet innen tudni gasztronómiáról és egyébről! :)

Elif írta...

Köszi Bianka és Ami, nagyon örülök, ha találsz érdekes dolgokat itt nálam! :)

Eszti írta...

Ez a negyedik típusú zellerkrémleves, amit elkészítettem, de ezt veszem fel a rendszeresen készítendők közé, finom és egyszerű elkészíteni! (A másik kedvencem nagyon macerás, pedig az is állat jó, majd megadom a recit, ha érdekel.)
Adrim pedig egyszerűen imádta, mindig repetázott belőle, és még második nap se unta meg ebédre és vacsorára is ezt kérni!

Elif írta...

Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik nektek is Eszti és, hogy ezt ide is leírtad! Köszi! :)

Móni írta...

Nagyon király volt, megfőztem ma.
Kész csoda, hogy mit ki nem tudtál hozni a zellerből!