2010. július 17., szombat

Supangle torta, bezonyám!

   Amint tegnap elkészült a krém, méghozzá tetemes mennyiségben (nem véletlenül) tudtam, bizony nem hagyhatom ki az alkalmat, hogy egy ütős csokoládé tortát készítsek a hétvégére. Ilyen köntösben bizony már kevésbé csokifanatikus férjemet is levette lábáról a történet. Durvára tört törökmogyoróval hintve, csak hogy stílusosak maradjuk, könnyű tejszínhabbal rétegezve, puha piskótatorta lapok között. Ó igen...
   Hozzáteszem a tejszínhab a rétegek közül kihagyható, ekkor kicsit töményebb, csokisabb tortát kapunk!


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű kerek tortához:
  fél adag elkészített supangle
  10-15 dkg törökmogyoró
  2 dl Hulala (növényi tejszín) vagy 2 dl habtejszín + 1 csomag habfixáló + némi cukor
       - a Hulala önmagában is édes, plusz cukor hozzáadást nem igényel!

  egy 16 cm átmérőjű kerek fehér piskóta
  Ehhez:
  3 szobahőmérsékletű tojás
  9 dkg porcukor
  9 dkg liszt
  1 citrom reszelt héja
  csipet só

   A piskótát megsütjük. Ehhez a tortaformát kivajazzuk és méretre vágott sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.
   A tojások fehérjéből a sóval lágy, majd a porcukrot is hozzáadja kemény habot verünk. Óvatosan beledolgozzuk a tojássárgákat és a citromhéjat is, majd beleforgatjuk az átszitált lisztet.
   A masszát az előkészített tortaformába simítjuk és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük (tűpróba).

A torta összeállítása:
   A kész kerek piskótát 3 lapra vágjuk. Az alsó szintet megkenjük az (akár előző nap) előkészített supangle krém egyharmadával, megszórjuk a durvára tört török mogyoró harmadával, majd ha úgy tetszik rákenjük a tejszínhab harmadát is. Ráhelyezzük a következő lapot és megismételjük az előzőeket, majd a 3. lappal befedjük.
   Összekeverjük a megmaradt harmad supanglet (2 ek kivételével!) 2-3 ek tejszínhabbal, ezzel vonjuk be a tortát kívülről, majd egyszerűen a tetejének közepére halmozzuk a megmaradt habot. Habnyomó, vagy egszerűen, ahogy én is tettem 2 kiskanál segítségével formázott kis supangle adagokkal díszíthetünk körben, majd megszórjuk a megmaradt tört mogyoróval.

   Hűtőbe tesszük pár órára, hogy kicsit összedermedjen, ezután már szépen szeletelhető is. A tejszínhab miatt 2 napnál tovább inkább ne őrizgessük! Tessék gyorsan megenni! :)

Jó étvágyat!


5 megjegyzés:

Móni írta...

Bakker, te ezt ilyen ütemben meg is főzős/ sütöd?
Szóljál már a férjednek, hogy te egy főnyeremény vagy! (Már az enyém szerint... :DDD)

Elif írta...

Á ez még nem is olyan durva, amennyit feltöltök, én ennél jóval többet sütök, főzök le minden nap. :D Tudod most kompenzálok az Efe születése utáni egy év miatt, amikor próbáltam minél messzebbre elkerülni a konyhát. ;)
Hihi, Arif meg azt hangoztatja sokszor, hogy ez kiszúrás vele szemben, biztos meg akarom hízlalni, hogy jól megtartsam magamnak. Nade viccet félretéve köszönöm a bókot! :)

Millye írta...

Ez a torta csodálatos!!! NAgyon ügyi vagy!

Elif írta...

Köszi Millye, tőled, mint tortaszakértőtől ez végképp nagyon jól esik! :)

Ánítá Babi írta...

Ma csináltam ilyet barátom szülinapjára, holnap adom oda neki!:) Remélem jó lesz!:))