2010. december 5., vasárnap

Turbókeksz vagy Örömszendvics, kinek kinek ízlése szerint...

   Először a Turbó Pilóta nevet akartam neki adni, utalva a Pilóta kekszben is található krémre, amire nagyon jól hajaz a kis habos csokikrém, amit a Mascarpone-val készített keszekre kentem, annyi különbséggel, hogy ez a krém valahogy még könnyebben fogyasztható, észrevétlenül szétolvad az ember szájában.


   Nade az Örömszendvics elnevezés is annyira megállja a helyét, ha engem kérdeztek, hiszen ott van rögtön maga a kombináció: csokoládé-eperlekvár-mascarpone, nyami... Emellett szakmai indokként ki ne hagyjam, hogy a linzer és keksz közötti állagú sütike tésztájával egy boldogság volt dolgozni, azthiszem ezzel az eddigi összes kipróbált hasonló kaliberű receptet verte, könnyen-gyorsan nyújtható, szépen szaggatható és finooooom!
    Abszolút kisgyerek-, munka-, kisállat- és hobbibarát, vagyis szinte bármelyik műveleti szakasz akár közepén is félbehagyható a kekszek gyártása (kivéve a 6-7 perces sütési időt természetesen)! Hát kell ennél nagyobb öröm?


   Az eredeti recept egyik legújabb kedvenc angol nyelvű oldalamról, a Land'o Lakes-ról származik, ajánlom figyelmetekbe gyönyörű fotóikat és szuper receptjeiket! Mivel mostanában sütőporkerülésben vagyok, így nálam szódabikarbónával készült a sütemény, egy fokkal habosabb, lágyabb csokikrémmel és egy kis plusz eperlekvárral (tapasztalatból írom, hogy gyakorlatilag bármilyen dzsemmel, lekvárral kitűnő).

Hozzávalók (kb. 30 db keksz-szendvicshez):
  1 pohár cukor (1 pohár = 2,5 dl)
  10 dkg vaj
  1 tojás
  10 dkg mascarpone
  1 kk mandula aroma
  2 és fél pohár liszt
  1 csapott tk szódabikarbóna
  csipet só
  némi plusz kristálycukor a szóráshoz

Csokikrém:
  fél pohár habtejszín
  2 ek vaj (vagy margarin)
  6-7 dkg étcsokoládé

Plusz:
  Tetszőleges gyümölcslekvár - dzsem (nálam eperdzsem)

Elkészítés:
   A vajat és a mascarpone-t hagyjuk szobahőmérsékleten kiengedni (vagy mikróban kicsit lágyítsuk meg).
   A cukrot keverjük habosra a vajjal, tojással, mascarpone-val és a mandulaaromával.
   Egy külön tálban keverjük alaposan össze a lisztet a szódabikarbónával és a sóval, majd adjuk hozzá ezt is a kikevert vajas alaphoz. Gyúrjuk alaposan össze, míg szépen összeáll és elválik az edény falától.
   A tésztát osszuk 2 részre, amiket külön-külön fóliába csomagolva tegyünk 1,5-2 órára hűtőszekrénybe vagy kb. 20 percre a fagyasztóba (a fagyasztóból a megadott idő letelte után mindenképp vegyük ki - ha nem használjuk fel azonnal tegyük át a hűtőbe!).
   Egyszerre csak 1 adag tésztát vegyünk elő! Nyújtsuk lisztezett felületen egyenletes kb. 3 mm-esre, majd szaggassunk tetszésünk szerinti formájú teli kekszaljakat és lyukat keksztetőket, melyeket helyezzünk sütőpapírral fedett tepsire köztük legalább 1-1,5 cm rést hagyva.
   A keksztetőket szórjuk meg kristálycukorral. Előmelegített 170 fokos sütőben 6-8 perc alatt készre sülnek (akkor vegyük ki őket, mikor a szélük elkezd megbarnulni). Hagyjuk őket teljesen kihülni töltés előtt!

   A krémhez a tejszínt egy kis edényben gyakori keverés mellett felmelegítjük éppen addíg míg az edény oldalán apró buborékok kezdenek megjelenni, ekkor a tüzet elzárjuk, hozzákeverjük-olvasztjuk a vajat és a kockákra tört csokoládét, majd hideg vízfürdőbe állítva olykor megkeverve hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént a csokoládés tejszínt szépen gyorsan habbá verjük (vigyázat ne verjük túl, csak a folyékony állag elvesztéséig).

   A kekszaljakra 1-1 nagyobb kk-nyi csokoládés krémet kenünk, közepükre 1 kk-nyi lekvárt adagolunk, majd enyhén rájuk nyomjuk a keksztetőket.
   Fogyasztásig hűtőben (vagy hideg kamrában) tároljuk!

Jó étvágyat!

Én azért valami kis törököset is belecsempésztem a dologba ;) :

16 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Én is pont aprókat sütöttem, mogyorókrémmel.:) Mindenki adventi lázban ég?:P
Olyan ennivalóak, csak egy falás és kész is.

Tücsök Bogár írta...

Nálam is süti hegyek készültek :) , a hétvégén , de ez olyan édes :))) , hogy ki fogom próbálni !

Mézigörl írta...

Tyűha, micsoda finomság! Szívesen elcsennék egy kis kóstolót belőle!:-DDD Én is sütöttem egész hétvégén: tortát, aprót, tepsist, sósat. :-DDD

Adél írta...

:-) Azért látom, mégiscsak törökös lett a nemtörökösből ;-)

Gyönyörűek, mindenképp a kipróbálandók listájára került!

szemirámisz írta...

Hát ezek csuda guszták lettek! Viszem is a receptet, úgy látom, ismét bővült eggyel az elkészítendőim listája.. :))

Elif írta...

Köszi szépen mindenkinek! Figyelgetem ám a nálatok készült finomságokat is! :)

Ms. Poppy: nálunk ez nem Adventi készülődésnek indult, inkább beteg gyerkőc fogalalkoztatásnak. :) Mert minimanó kedvenc "játéka" a sütisütés... :D

Mézigörl: sajnos kóstolót már nem adhatok, miután:

AZ ÉN NEM ÉPPEN SÜTIIMÁDÓ ANYUKÁM SZEMREBBENÉS NÉLKÜL BEFALTA AZ UTOLSÓ 1 EGÉSZ TÁNYÉRNYIT BELŐLE!

Ezekután azt kell mondjam: Mindenképp próbáljátok ki! Nálunk rendszeresítve lesz az biztos. Karácsonyra már meg is rendelte a család. :)

Kata írta...

Gyönyörűek, biztosan kipróbálom én is! a pilótát is szeretem, akkor ezt meg biztosan még jobban:)

Bianka írta...

Gyönyörű, és a lekvár színe...

Elif írta...

Köszi Kata és Bianka!

Millye írta...

Nagyon guszták lettek :) ügyes vagy!

Elif írta...

Köszi Millye! :)

kismacko írta...

Nagyon finom lett, most már csak az a kérdés, hogy meddig áll el? :)

Elif írta...

Örülök, hogy ízlett. :) Hideg helyen - kamrában, hűtőben akár 5-7 napig.
Nade ha elkészült, akkor ugye nem felejtessz el nekem fényképet küldeni róla és ezzel részt venni a Gasztrokadét játékban? Részletek itt: http://izmorzsak.blogspot.com/2011/01/gasztrokadet-jatek-es-buek.html

Viki írta...

Elif! Hálás vagyok a blogomon hagyott bejegyzésedért. Most már nem is látom olyan nyomiknak az enyéimet :)) Az biztos, hogy napokon belül ujra megsütöm, de a Te recepted alapján. Óriási különbséget látok a krém összeállitásánál. A Tiédet sokkal lazábbnak, lágyabbnak, finomabbnak találom.

Köszönöm.

Agi írta...

kedves Elif!

Elkeszitettem ezt a kekszet es hatalmas sikere volt nalunk is. Engedelyedet szeretnem kerni, hogy a receptet kozze tegyem az en blogomon is(termeszetesen a forras megjelolesevel).

Elore is koszi,
Zumbo
http://kajalnek.blogspot.com

Elif írta...

Örülök, hogy ízlett kedves Zumbo! Természetesen forrásmegjelöléssel nyugodtan közzéteheted a blogodon a receptet, köszönöm szépen, hogy szóltál róla! Üdv. Elif