2010. július 14., szerda

Yayla çorbası télen-nyáron!

   Nem vagyok egy nagy leves fogyasztó, nade ez a frissítő mentás joghurtleves bármikor bárhol jöhet. Ráadásul nagyon könnyen elkészíthető és remekül alkalmazkodik az évszakok váltakozása szülte elvárásokhoz. Nyáron hűsítő, télen forrón fogyasztva pedig lélek- és testmelegítő.


Hozzávalók:
  2-2,5 ek rizs
  3 dl natúr joghurt
  fél tojássárgája
  fél ek liszt
  1 csapott ek szárított morzsolt menta
  1-2 tk citromlé
  1,5 l víz
  1 púpozott tk só

Elkészítés:
   A rizst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A vizet a rizzsel együtt felforraljuk, közben néha megkeverjük.
Közben simává keverjük a joghurtot a tojássárgájával, liszttel, citromlével és a sóval.
   Amikor a víz felforrt félrehúzzuk a tűzről, a joghurtos keverékhez merünk és keverünk fokozatosan 2-3 merőkanállal belőle, majd ezt lassan, kézi habverővel folyamatosan keverve visszaöntjük a vízhez. Hozzákeverjük a mentát is, majd ha újraforrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd elzárjuk a tüzet és fedő alatt hagyjuk a rizst még 15 percig dagadni.
   Melegen vagy ebben a kánikulában természetesen jól behűtve is fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat!

   Nyáron behűtve, télen forrón, esetleg frissen sült pidével. Nehezebb, olajosabb fogások előtt (vagy után) remek gyomornyugtató.

Nincsenek megjegyzések: