2011. november 3., csütörtök

Tejszínes Rolópogácsa - ennivalóan töltenivaló...

   Lassan nem is emlékszem mikor is volt, amikor először beleszerettem ezekbe a habrolóformákba, mindenképpen be kellett szereznem belőlük (Auchan - 12 db) éppen úgy, mint sok más azóta is a kamra mélyén sunnyogó kisebb-nagyobb "igen szükséges" cuccból, amik valószínűleg a mostani rolóforma példáján felbuzdulva egyszer valamikor majd szintén előtörnek egy fél órás ragyogásra a mostani félhomályból.


   Mostanában nagy török féle pogácsafogyasztó a család, ígyhát nem is csoda, hogy az amúgy már régóta fontolgatott tejszínes pogi tésztáját csavartam nektek és persze magunknak rolóba.


 Hozzávalók (kb. 14 db rolóhoz):
  2dl tejszín
  1 dl víz
  2,5 dkg friss élesztő
  2 ek cukor
  4,5 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl)
  fél dl olaj
  1 tojás
  1 csapott ek só

Tetejére:
  1 tojás sárgája
  szezám és/vagy nigella mag

Elkészítés:
   A dl tejszínt elkeverjük az 1 dl vízzel, kicsit megmelegítjük, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, amit kb. 5-10 perc-ig hagyunk felfutni.
   3 pohár  lisztet elkeverünk a sóval, majd hozzáadjuk sorban az összes hozzávalót és a maradék lisztet fokozatosan adagolva kezeinktől elváló tésztát gyúrunk.
   Meleg helyen letakarva hagyjuk 1 órát kelni, majd kb. fél cm-re kinyújtva tetszőleges vastag csíkokat (nálam 2-3 cm) vágunk a tésztából melyeket egy egy formára feltekerünk egyik végét lezárva (vagy szabadon hagyva - ahogy tetszik). Egyszerűbb egyszerre csak a tészta felét vagy harmadát kinyújtani.
   A tekercseket sütőpapírral fedett tepsire rendezzük egymás között legalább 3 cm rést hagyva, lekenjük őket 1 tk vízzel kikevert tojássárgájával és megszórjuk szezám és/vagy nigella maggal.
   Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szépen megsülnek.
   Hagyjuk pár percet a tepsin hűlni, majd a formák könnyen eltávolíthatóak és akár már tölthetjük is a pogácsákat ízlés szerint.

Jó étvágyat!

TIPP: szívből ajánlom csomagolt tízórainak ill. változatos "feltétekkel" tálalva reggelire vagy vacsorára.

4 megjegyzés:

Marcsi írta...

Hűűű, de jól nézki.
Jut eszembe, ilyen rolló formám nekem is van, még soha nem használtam. Na majd hétvégén!!!!

Chef Viki írta...

Már anno FB-on is megcsodáltam, és most ismét :-) Szenzációs ez a cucc!

Névtelen írta...

Kedves Elif!
Csak ámulok-bámulok a rengeteg török, vagy törökös finomság láttán, amiket idevarázsolsz. Mind szemetgyönyörködtető, és biztos vagyok benne, az ízük is isteni. Nagyon tetszenek a bevezetőid is, árad belőlük a melegség. Sok ötletet és receptet fogok kipróbálni, mint friss "török feelség", remélem, a férjem legnagyobb megelégedésére és mindkettőnk közös örömére. Bizonyos mondatok, receptek az anyósomfélékből visszaköszönnek, ezt külön jó érzés volt felfedezni. További sok sikert a bloghoz! Ada

Elif írta...

Köszönöm Marcsi és Viki!

Ada külön örülök, hogy friss "török feleség"-ként rám találtál, remélem visszatérsz majd gyakran és megosztod velem a tapasztalataidat a konyhában! :)