Lassan nem is emlékszem mikor is volt, amikor először beleszerettem ezekbe a habrolóformákba, mindenképpen be kellett szereznem belőlük (Auchan - 12 db) éppen úgy, mint sok más azóta is a kamra mélyén sunnyogó kisebb-nagyobb "igen szükséges" cuccból, amik valószínűleg a mostani rolóforma példáján felbuzdulva egyszer valamikor majd szintén előtörnek egy fél órás ragyogásra a mostani félhomályból.
Mostanában nagy török féle pogácsafogyasztó a család, ígyhát nem is csoda, hogy az amúgy már régóta fontolgatott tejszínes pogi tésztáját csavartam nektek és persze magunknak rolóba.
Hozzávalók (kb. 14 db rolóhoz):
2dl tejszín
1 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek cukor
4,5 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl)
fél dl olaj
1 tojás
1 csapott ek só
Tetejére:
1 tojás sárgája
szezám és/vagy nigella mag
Elkészítés:
A dl tejszínt elkeverjük az 1 dl vízzel, kicsit megmelegítjük, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, amit kb. 5-10 perc-ig hagyunk felfutni.
3 pohár lisztet elkeverünk a sóval, majd hozzáadjuk sorban az összes hozzávalót és a maradék lisztet fokozatosan adagolva kezeinktől elváló tésztát gyúrunk.
Meleg helyen letakarva hagyjuk 1 órát kelni, majd kb. fél cm-re kinyújtva tetszőleges vastag csíkokat (nálam 2-3 cm) vágunk a tésztából melyeket egy egy formára feltekerünk egyik végét lezárva (vagy szabadon hagyva - ahogy tetszik). Egyszerűbb egyszerre csak a tészta felét vagy harmadát kinyújtani.
A tekercseket sütőpapírral fedett tepsire rendezzük egymás között legalább 3 cm rést hagyva, lekenjük őket 1 tk vízzel kikevert tojássárgájával és megszórjuk szezám és/vagy nigella maggal.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szépen megsülnek.
Hagyjuk pár percet a tepsin hűlni, majd a formák könnyen eltávolíthatóak és akár már tölthetjük is a pogácsákat ízlés szerint.
Jó étvágyat!
TIPP: szívből ajánlom csomagolt tízórainak ill. változatos "feltétekkel" tálalva reggelire vagy vacsorára.
4 megjegyzés:
Hűűű, de jól nézki.
Jut eszembe, ilyen rolló formám nekem is van, még soha nem használtam. Na majd hétvégén!!!!
Már anno FB-on is megcsodáltam, és most ismét :-) Szenzációs ez a cucc!
Kedves Elif!
Csak ámulok-bámulok a rengeteg török, vagy törökös finomság láttán, amiket idevarázsolsz. Mind szemetgyönyörködtető, és biztos vagyok benne, az ízük is isteni. Nagyon tetszenek a bevezetőid is, árad belőlük a melegség. Sok ötletet és receptet fogok kipróbálni, mint friss "török feelség", remélem, a férjem legnagyobb megelégedésére és mindkettőnk közös örömére. Bizonyos mondatok, receptek az anyósomfélékből visszaköszönnek, ezt külön jó érzés volt felfedezni. További sok sikert a bloghoz! Ada
Köszönöm Marcsi és Viki!
Ada külön örülök, hogy friss "török feleség"-ként rám találtál, remélem visszatérsz majd gyakran és megosztod velem a tapasztalataidat a konyhában! :)
Megjegyzés küldése