2011. november 18., péntek

Rántott zellerszeletek

   Két dolog van, amiért elkészült ez az elég velősnek induló poszt, egyrészt igazán remek végeredményre vezetett a minap a Lezzet Dergisi-n talált rántott zeller recept, másrészt valóban csak egyetlen apró fogáson múlik, hogy igen kellemes vegetariánus fogás váljon ebből a sokak által elhanyagolt ámde nagyonis sokoldalú zöldségből - ezt pedig igazán meg kell osszam veletek.


Hozzávalók (3-4 személyre):
  1 nagyobb vagy 2 kisebb zellergumó
  fél citrom leve
  só
  bors (elhagyható)

A rántáshoz:
  liszt
  2 tojás
  zsemlemorzsa (ill. az eredeti recept szerint kukoricaliszt)


Elkészítés:
   A zellergyökeret megmossuk, meghámozzuk és kb. fél kisujjnyi vastag karikákra, vagy félkarikákra vágjuk, annyi vízzel öntjük le, hogy az bőven ellepje, belefacsarjuk egy fél citrom levét, majd 20-30 percig állni hagyjuk (idő hiányában azonnal haladjunk tovább a következő pontra).
   A zellerszeleteket a citromos vízzel és plusz kb. 3-4 dl vízzel együtt egy fazékba öntjük és puhára főzzük (azért nem málósan puhára) - kb. 25 perc forrástól számítva, leszűrjük.
    A szeleteket a jól megszokott módszerrel kirántjuk (liszt, enyhén felvert tojás - én a tojáshoz mindig keverek 1 tk vizet is és egy pici sót -, zsemlemorzsa), vagy ahogyan az eredeti recept is írja a zsemlemorzsa helyett használhatunk kukoricalisztet is.
   Forró olajban aranybarnára sütjük a zellerdarabok mindkét oldalát, majd szalvétára szedjük, az olajat leitatjuk és amint megszűnik tűzforrónak lenni már fogyaszthatjuk is.

Jó étvágyat!

TIPP: olajban sült mivoltából kifolyólag valamilyen könnyebb köret illik hozzá, mint főtt vagy párolt rizs, tört vagy petrezselymes burgonya, saláta, ilyenkor a tél beköszöntével savanyúság.
Török módi szerint fokhagymás joghurttal kínáljuk - 2 dl joghurthoz keverjünk hozzá 1 nagyobb gerezd zúzott fokhagymát és ízlés szerint sót.

1 megjegyzés:

Nelli írta...

Ez az egyik kedvenc rántott zöldségem!:-)Olyan különleges íze van!Citromosan így még nem készítettem.A fokhagymás, joghurtos mártogatóssal isteni lehet!A tojáshoz miért teszel vizet?