Hozzávalók:
1,5 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl)
1 ek cukor
fél kk só
10 dkg + 2 ek vaj vagy margarin
1 tojássárgája (enyhén felverve)
fél pohár dió
2 alma
15-20 szem szeder
fél pohár barnacukor (vagy kristálycukor)
fél kk szerecsendió
1 tojás pár csepp vízzel kikeverve a lekenéshez
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a cukorral és a sóval, a hideg vajjal elmorzsoljuk (vagy keverőgépben a vajdarabokkal morzsásra dolgozzuk), hozzáadjuk a tojás sárgáját és kanalanként kb. 3 ek vizet, egyszerre csak egyet, hogy éppen a tészta összeálljon. Korongot formázunk belőle és fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
Közben a diót 190 fokos sütőben 6-8 perc alatt illatozásig pirítjuk, összedaraboljuk.
Az almákat meghámozzuk és egyenként 8 darabra vágjuk, 2 ek vajon pár perc alatt (5-7 perc) előpároljuk őket, rájuk szórjuk a barnacukrot és a szerecsendiót, majd forrásig gyakori keverés mellett főzzük. Ekkor hozzáadjuk a megmosott szedreket is és miután párszor átkevertük már készen is van a töltelékünk.
A tésztát lehetőleg rögtön egy sütőpapíron vékony kör alakúra nyújtjuk - 30-35 cm, a tölteléket a közepére halmozzuk (a levét egyelőre az edényben hagyva), elrendezzük úgy, hogy a szélén kb. 5-7 cm-es perem szabadon maradjon, amit a töltelékre hajtjuk szépen körben haladva. Ekkor a gyümölcsre önthetjük a megmaradt szirupot, vagy annak egy részét - ki mennyire szeretné édesen.
A tésztát megkenjük a kikevert tojással, majd a süteményt előmelegített 190 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!
3 megjegyzés:
Ez nagyon guszta, és egyben mutatós is! Biztosan kipróbálom hamarosan. Csak nálunk még nem érett meg teljesen a szeder, mert árnyékosabb helyen van a bokor. De már alakul, talán jövő héten sikerül szednem egy adagot.
Bevallom én csaltam, mert nálunk nincsen szeder bokor a kertben (még), így boltból szereztem be. Remélem ízleni fog, nálunk hamar elfogyot. :)
Gyönyörű
Megjegyzés küldése