2011. július 28., csütörtök

Almás-szedres Galette pirított dióval

   Ezt is most csináltam először, de nem utoljára, bár ki tudja, olyan hosszú még a kipróbálandó ételek listája... A Galette egy vajas tésztából készítetett kerek vagy szögletes lepény, akár pitének is nevezhetnénk, hiszen sokszor valóban csak a külalak ami megkülönbözteti egy jó kis amerikai pitétől. Készülhet sós és édes változatban is. Pl. Duende épp a minap tett közzé a blogján egy fincsi kis sós változatot.


   Ezúttal a mostanában egyik kedvenc angol nyelvű oldalam a myrecipes.com Almás Galette receptjét egészítettem ki egy kicsikét. Ezt tálalom most elétek, ha szabad.


Hozzávalók:
  1,5 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl)
  1 ek cukor
  fél kk só
  10 dkg + 2 ek vaj vagy margarin
  1 tojássárgája (enyhén felverve)
  fél pohár dió
  2 alma
  15-20 szem szeder
  fél pohár barnacukor (vagy kristálycukor)
  fél kk szerecsendió
  1 tojás pár csepp vízzel kikeverve a lekenéshez

Elkészítés:
   A lisztet elkeverjük a cukorral és a sóval, a hideg vajjal elmorzsoljuk (vagy keverőgépben a vajdarabokkal morzsásra dolgozzuk), hozzáadjuk a tojás sárgáját és kanalanként kb. 3 ek vizet, egyszerre csak egyet, hogy éppen a tészta összeálljon. Korongot formázunk belőle és fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
   Közben a diót 190 fokos sütőben 6-8 perc alatt illatozásig pirítjuk, összedaraboljuk.
   Az almákat meghámozzuk és egyenként 8 darabra vágjuk, 2 ek vajon pár perc alatt (5-7 perc) előpároljuk őket, rájuk szórjuk a barnacukrot és a szerecsendiót, majd forrásig gyakori keverés mellett főzzük. Ekkor hozzáadjuk a megmosott szedreket is és miután párszor átkevertük már készen is van a töltelékünk.
   A tésztát lehetőleg rögtön egy sütőpapíron vékony kör alakúra nyújtjuk - 30-35 cm, a tölteléket a közepére halmozzuk (a levét egyelőre az edényben hagyva), elrendezzük úgy, hogy a szélén kb. 5-7 cm-es perem szabadon maradjon, amit a töltelékre hajtjuk szépen körben haladva. Ekkor a gyümölcsre önthetjük a megmaradt szirupot, vagy annak egy részét - ki mennyire szeretné édesen.
   A tésztát megkenjük a kikevert tojással, majd a süteményt előmelegített 190 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

thia írta...

Ez nagyon guszta, és egyben mutatós is! Biztosan kipróbálom hamarosan. Csak nálunk még nem érett meg teljesen a szeder, mert árnyékosabb helyen van a bokor. De már alakul, talán jövő héten sikerül szednem egy adagot.

Elif írta...

Bevallom én csaltam, mert nálunk nincsen szeder bokor a kertben (még), így boltból szereztem be. Remélem ízleni fog, nálunk hamar elfogyot. :)

Bianka írta...

Gyönyörű