2010. november 18., csütörtök

Etli pırasa - Húsos póréragu

   Tudom, elfogadom, hogy az étel nevének magyar fordítása elég... érdekes lett, de ez van, muszáj meghagynom, mert abszulúte így fedi a valóságot. Egyébként így ősszel ez nálunk az abszolút favorit húsos-zöldséges egytálétel, sok macera sincs vele. Időm sincs most több a szájjáratásra, vagyis gépelésre, úgyhogy Etli pırasa - Húsos póréragu kép és reci alant!

  

Hozzávalók:
  30 dkg kis kockára vágott (1-1,5 cm) birka vagy marhahús
  50 dkg póréhagyma
  1 nagyobb szál répa
  fél dl rizs
  1 fej hagyma
  2-3 ek olaj
  fél dl paradicsompüré
  1 kk kakukkfű
  só, bors
  csípős, vagy édes pirospaprika (elhagyható)

Elkészítés:
   A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd a marhahúst is hozzáadva levének elpárolgásáig gyakori keverés mellett pároljuk. Fűszerezzük egy kis sóval, borssal, kakukkfűvel, felöntjük kb. 1 pohár vízzel, a paradicsompürével és olykor megkeverve résnyire nyitott fedő alatt kb. fél órát át főzzük (figyeljünk le ne égjen).
   Ezután hozzáadjuk a vékony karikákra vágott répát és a 2-3 cm-es darabokra vágott póréhagymát, a megmosott és lecsepegtetett rizst, felöntjük annyi vízzel hogy majdnem ellepje, óvatosan elkeverjük, ha szükséges sózzuk, majd résnyire nyitott fedővel kb. 20 perc alatt készre főzzük az ételt. Közben 1-2-szer nagyon óvatosan - hogy a pórét ne törjük össze - átkeverjük!

Jó étvágyat!

TIPP: Melegen és hidegen is fogyasztható!

9 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Királyság...már vittem is a recit! :)))

nóra írta...

Ez nálunk is nyerő lesz!:)

Thrini írta...

Elif, ez nagyon guszta! Olyan régen vettem pórét! Sztem kipróbálom!

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! Nagyon orulok, hogy megtalaltam a blogodat! Nagyon szeretem/szeretjuk a torok eteleket, egy csomo mindent ki szeretnek probalni :)

Elif írta...

Köszi lányok, remélem nektek is ízleni fog! :)

Örülök, hogy rámtaláltál Erinacea, főleg ha még hasznosak is lesznek számodra a receptjeim! Üdv: Elif

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, igazán mutatós színek

Elif írta...

Köszi Bianka! :)

Névtelen írta...

Elif, én nem csak gusztáltam, hanem vettem egy mély levegőt, s hamar-gyorsan neki is estem elkészíteni! És, és egyszerűen tökéletes...A férjem a marhára, a gyerek a rízsre, én meg a porés répa egyvelegre bukom, szóval mindenki jól járt veled! Ezért is szeretem a török/közel-keleti konyhát, rengeteg friss zöldség, jó minőségű hús és igen gyakran tejtermék mentes fogásokat kínál.
Légyszi, a jövőben minél több tejtermék mentes húsos kaját prezentálj nekünk!
Leru

Elif írta...

Kedves Leru, annyira örülök, hogy ízlett nektek! Ezek szerint nem felesleges azon munkálkodásom, hogy tej, vagy éppen tojásmentes étkeket posztolok, illetve külön cimke alá gyűjtöm ezeket! Köszönöm szépen a visszajelzést, megpróbálok minél széleskörűbben eleget tenni a kérésednek a jövőben! Üdv: Elif