2010. november 13., szombat

Gasztroblogger felhívás Tekirdağ köftékkel lekísérve!

   Kedves Gasztropolgártársaim! 
   Arra kérnélek most titeket, hogy segítsetek nekem és a hozzám hasonlóan hamarosan Kurban Bayram-ot, vagyis (vegák szemeket necsukni!) Áldozati Bayramot ünneplő magyaroknak - vagy magyar nyelvet ismerőknek - azzal, hogy e bejegyzés kommentjébe illesztetek egy-egy (vagy akár több) linket korábban posztolt recepteitekből segítséget, öteleteket nyújtva az elkövetkező napok nagy konyhai sertepertéléséhez, mely abszolúte a húsfelhasználás körül fog forogni.

   A követelmény mindösszesen annyi lenne, hogy a recept:
- tartalmazza a következő húsfélék valamelyikét: marha, birka, kecske, teve (ez komoly!)
- ne tartalmazzon semmiféle disznóból származó alkatrészt, beleértve húst, zsírt, miegymást
- illetve lehetőség szerint kerülje az állati eredetű zselatin használatát is.

   Az érkező linkeket összegyűjtve egy külön posztban összegzem majd és reményeim szerint még Bayram előtt, vagy legkésőbb az ünnep első napján (nov. 16.) megjelenítem itt a blogon, melyet nyugodtan felhasználhattok ti is saját oldalaitokon, ha szeretnétek!

   A Kurban Bayram ünnepéről hamarosan olvashattok bővebben itt is és a Gasztrotippen is!


   Értelemszerűen tőlem is több húsközpontú ételt láthattok majd mostanában. Kezdésként fogadjátok szeretettel ezt a kis semmiséget, a Tekirdağ köftesi-t (mentás marhaköfték).

Hozzávalók (4 személyre - 16 köftéhez):
  30 dkg darált marhahús
  1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
  1 kisebb hagyma
  1 nagyobb gerezd fokhagyma
  kb. 1 csapott tk só
  kb. 1 csapott kk bors
  1-1,5 tk szárított morzsolt mentalevél (lehet friss - ez esetben valamivel kevesebb is elég)
  olaj a sütéshez

Elkészítés:
   A húst a hagymával aprítógépben finom masszává dolgozzuk, hozzáadjuk a vízbe áztatott majd alaposan kinyomkodott zsemlét, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. 2-3 perc alatt alaposan összegyúrjuk, majd nagyobb diónyi adagokat véve azokból kis rudakat formázunk.
   Sütésig lefóliázva hűtőben tárolhatjuk. Forró olajban kisütjük majd tetszőleges körettel, friss salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.

Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

sedith írta...

Szia!:)
Hát ez nem nehéz nekem. Disznóhúst fogyasztunk, de mostanában már nagyon ritkán. Úgyhogy, itt egy pár link. Jó ünneplést majd! Kíváncsian várom a részleteket!:)

1. Itt az összes bárányból készült receptem:
http://edithreceptjei.blogspot.com/search/label/bárány

2. Kecskegida:
http://edithreceptjei.blogspot.com/2010/05/kecskegidasult.html

3. Borjú:
http://edithreceptjei.blogspot.com/search/label/borjú
(Az egyikben van szalonna, de azt olajjal simán lehet helyettesíteni.)

Tevés receptekkel sajnos nem szolgálhatok. :)

Sandra G. írta...

Szia, ajánlom magamat:
chez-sandra.blogspot.com.

Jó böngészést!

üdv S.

Mézigörl írta...

Van számodra egy kis apróság nálam, kukkants be, ha felém jársz! :-D

Ági, aki főz írta...

Azt hiszem ez megfelel a kiírásnak: http://agifoz.blogspot.com/2010/04/spenotos-barany-szerb-egytaletel.html

Engem is vár egy fiatal kecskecomb a mélyhűtőben, kíváncsi lennék valami jó ötletre.

Beastie írta...

Ez nagyon vad és tematikus :) Egyszer csináltam valamilyen köftét, hát nagyjából egyedül ettem meg, a kis család nem kért belőle. Szóval pulyka van csak itthon, abból is máj, nem lesz belőle török-magyar barátság :)

B.

Elif írta...

Köszi lányok, hamarosan nekilátok az összeszedegetéshez, linkelek ezerrel :)!

Beastie: semmi gond, majd talán később barátkozunk esetleg édességfronton, mit szólsz? ;)

trendo írta...

Bárányaprólék fátyolban. Az aprólékot (tüdő, más, vese, szív) sós vízben puhára főttük és amikor kihűlt, húsdarálón átdaráljuk. Adunk hozzá két kemyény főtt, felkockázott tojást, egy szelet áztatott fehér kenyeret, borsot, sót, zöldpetrezselymet, reszelt hagymát, és egy nyers tojást. Az összekevert masszát a bárány jól kimosott fátyolába töltjük, kiolajozott tepsiben, állandóan locsolgatva szép pirosra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt jó.

Elif írta...

Köszi trendo, izgalmasan hangzik, bár bevallom őszintén a fátyolnak még utána kell néznem... :)