Arra kérnélek most titeket, hogy segítsetek nekem és a hozzám hasonlóan hamarosan Kurban Bayram-ot, vagyis (vegák szemeket necsukni!) Áldozati Bayramot ünneplő magyaroknak - vagy magyar nyelvet ismerőknek - azzal, hogy e bejegyzés kommentjébe illesztetek egy-egy (vagy akár több) linket korábban posztolt recepteitekből segítséget, öteleteket nyújtva az elkövetkező napok nagy konyhai sertepertéléséhez, mely abszolúte a húsfelhasználás körül fog forogni.
A követelmény mindösszesen annyi lenne, hogy a recept:
- tartalmazza a következő húsfélék valamelyikét: marha, birka, kecske, teve (ez komoly!)
- ne tartalmazzon semmiféle disznóból származó alkatrészt, beleértve húst, zsírt, miegymást
- illetve lehetőség szerint kerülje az állati eredetű zselatin használatát is.
Az érkező linkeket összegyűjtve egy külön posztban összegzem majd és reményeim szerint még Bayram előtt, vagy legkésőbb az ünnep első napján (nov. 16.) megjelenítem itt a blogon, melyet nyugodtan felhasználhattok ti is saját oldalaitokon, ha szeretnétek!
A Kurban Bayram ünnepéről hamarosan olvashattok bővebben itt is és a Gasztrotippen is!
Hozzávalók (4 személyre - 16 köftéhez):
30 dkg darált marhahús
1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
1 kisebb hagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
kb. 1 csapott tk só
kb. 1 csapott kk bors
1-1,5 tk szárított morzsolt mentalevél (lehet friss - ez esetben valamivel kevesebb is elég)
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A húst a hagymával aprítógépben finom masszává dolgozzuk, hozzáadjuk a vízbe áztatott majd alaposan kinyomkodott zsemlét, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. 2-3 perc alatt alaposan összegyúrjuk, majd nagyobb diónyi adagokat véve azokból kis rudakat formázunk.
Sütésig lefóliázva hűtőben tárolhatjuk. Forró olajban kisütjük majd tetszőleges körettel, friss salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat!
8 megjegyzés:
Szia!:)
Hát ez nem nehéz nekem. Disznóhúst fogyasztunk, de mostanában már nagyon ritkán. Úgyhogy, itt egy pár link. Jó ünneplést majd! Kíváncsian várom a részleteket!:)
1. Itt az összes bárányból készült receptem:
http://edithreceptjei.blogspot.com/search/label/bárány
2. Kecskegida:
http://edithreceptjei.blogspot.com/2010/05/kecskegidasult.html
3. Borjú:
http://edithreceptjei.blogspot.com/search/label/borjú
(Az egyikben van szalonna, de azt olajjal simán lehet helyettesíteni.)
Tevés receptekkel sajnos nem szolgálhatok. :)
Szia, ajánlom magamat:
chez-sandra.blogspot.com.
Jó böngészést!
üdv S.
Van számodra egy kis apróság nálam, kukkants be, ha felém jársz! :-D
Azt hiszem ez megfelel a kiírásnak: http://agifoz.blogspot.com/2010/04/spenotos-barany-szerb-egytaletel.html
Engem is vár egy fiatal kecskecomb a mélyhűtőben, kíváncsi lennék valami jó ötletre.
Ez nagyon vad és tematikus :) Egyszer csináltam valamilyen köftét, hát nagyjából egyedül ettem meg, a kis család nem kért belőle. Szóval pulyka van csak itthon, abból is máj, nem lesz belőle török-magyar barátság :)
B.
Köszi lányok, hamarosan nekilátok az összeszedegetéshez, linkelek ezerrel :)!
Beastie: semmi gond, majd talán később barátkozunk esetleg édességfronton, mit szólsz? ;)
Bárányaprólék fátyolban. Az aprólékot (tüdő, más, vese, szív) sós vízben puhára főttük és amikor kihűlt, húsdarálón átdaráljuk. Adunk hozzá két kemyény főtt, felkockázott tojást, egy szelet áztatott fehér kenyeret, borsot, sót, zöldpetrezselymet, reszelt hagymát, és egy nyers tojást. Az összekevert masszát a bárány jól kimosott fátyolába töltjük, kiolajozott tepsiben, állandóan locsolgatva szép pirosra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt jó.
Köszi trendo, izgalmasan hangzik, bár bevallom őszintén a fátyolnak még utána kell néznem... :)
Megjegyzés küldése