2010. november 23., kedd

Cukkini lepénykék (T)örökösen - Kabak Mücver

   Még a blog újszülött korában posztoltam volt a Kabak Mücver (ejtsd: müdzsver) egyszerűbben és light-osabban kivitelezhető tepsis formáját, ámde ha engem kérdeztek azért az igazi az igazi... A cukkinivel valahogy csodát művel az olajban sütés. (Ezek után már nem is kérdéses a novemberi reformételes VKF-ből miért maradtam ki - valahogy sehogyse sikerült mostanában igazán minden szabályt betartóan reformosan főznöm, pedig nagyon próbálkoztam ám!)


   Jöjjön most az én bevált, török rokonság által is leellenőrzött és jóváhagyott cukkini lepény változatom, melyet általában főétkezések között egy-egy kiadósabb beszélgetés során fogyasztanak Meze-ként, de valamilyen körettel kiadva kellemes húsmentes főfogás válik belőle. Melegen és hidegen, akár szendvicsben szalámi vagy hamburgerhús helyett is remek.

Hozzávalók (főfogásként kb. 4 főre):
  2 szép szál cukkini
  1 kisebb fej hagyma, vagy jobb esetben 2-3 szál újhagyma
  2 tojás
  4-5 púpozott ek liszt
  1 ek aprított petrezselyem (lehet fagyasztott)
  1 ek aprított kapor (lehet fagyasztott)
  1 tk szárított morzsolt mentalevél (vagy aprított friss)
  fél piros-kápia paprika (vagy másféle paprika - lehet csípős)
  10 dkg Feta sajt (eredetileg Beyaz peynir)
  só, bors
  egy kis csípős pirospaprika (elhagyható)
  olaj a sütéshez

Elkészítés:
   A cukkiniket megmossuk, száraikat levágjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát és a paprikát apróra vágjuk, a sajtot elmorzsoljuk, vagy villával összetörjük és a többi hozzávalóval együtt cukkinihez adjuk. Vigyázzunk, hogy a sót tegyük bele legutoljára, különben a cukkini ideje korán levet ereszthet, valamint ne használjunk túl sokat, hiszen a Feta is sós!
   A lepény "tésztáját" jól összekeverjük (ha úgy látjuk pótolhatunk még némi lisztet).
   Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, melybe kb. 1-1 kisebb ek-nyi adagokat helyezünk a masszából - kisséellapogatjuk őket. A lepénykék mindkét felét aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat kiűzzük belőlük.
   Tálaljuk főétkezések között egyszerűen friss pékáruval, salátával, vagy főfogásként rizs, esetleg burgonyakörettel. Tartozéka még a kis fokhagymával és sóval ízesített natúr joghurt, melybe tetszés szerint keverhetünk mentát vagy aprított kaprot is!

Jó étvágyat!

TIPP: Hogy a lepények szép egyforma méretűek és formájúak legyenek: helyezzünk egy FÉM nagyobb méretű pogácsaszaggatót a forró olajba, majd a masszából kanalazzunk ennek a közepébe, kicsit lapogassuk el, végül emeljük le a szaggatót. Ismételjük ezt újra és újra!

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon fincsi lehet

Mézigörl írta...

Ki kell próbálnom! Imádom a fetát és a cukkinit együtt! Szuper, és köszi a receptet! :)

Elif írta...

Köszi lányok! :)

Szemi írta...

Szuper lehet, a cukkini jöhet minden formában! :))

Sevil Şahin írta...

elifcim ellerine sağlık afiyet bal olsun
sevgiler

Elif írta...

Köszi szemiramisz!

Tesekkür ederim Sevil canim!

Emoke írta...

ezt én kipróbálom! :) köszi szépen! :D - Emőke