Réges rég óta szerettem volna már elkészíteni ezt a látványos burgonyapürével töltött köfteféleséget, de én is mint felteszem sokan mások csak halogattam arra hivatkozva, hogy bizonyára hosszadalmas és macerás folyamat révén jutnék a szép, és minden bizonnyal finom fogáshoz. Na de megéri-e az eredmény a befektetett energiát?! A válasz abszolúte IGEN.
Mint kiderült a kivitelezés egyszerűbb és gyorsabb, mint például bármely rántott ételféleségé, emellett a tűzhely mellett ácsorgást elkerülve készíthetünk egy minden érzéket kielégítő húsételt, mely ha épp úgy tartja kedvük (vagy idő szűkében vagyunk) további köretet sem igényel maga mellé.
Hozzávalók (kb. 9 köftéhez):
200 g darált marhahús
1 fej hagyma
1 zsemle vagy 1 nagyobb szelet kenyér
1 púpozott ek aprított petrezselyem (lehet fagyasztott)
1 tojás
só (kb. 1 tk), bors
30-40 dkg burgonya
5 ek tej
1 púpozott ek reszelt trappista sajt
só (kb. 1 csapott tk)
4 paradicsom (vagy 2 dl paradicsompüré + fél dl víz)
3 ek olivaolaj
só, bors
Elkészítés:
A marhahúst összegyúrjuk a finomra aprított hagymával, tojással, petrezselyemmel, a vízbe áztatott majd kinyomkodott zsemlével és a fűszerekkel. Nagyobb diónyi darabokat véve a masszából kis "tálakat" formázunk, amiket kiolajozott tepsire rendezünk, ahogyan a kép is mutatja.
A burgonyákat megfőzzük, hámozzuk, majd a tejjel és a sóval szép sima pürét készítünk belőlük (én robotgépet használtam az egyszerűség jegyében). Ezután hozzákeverjük a reszelt sajtot. Habzsákba töltjük és onnan nyomjuk a hústálakba a pürét, vagy csak egyszerűen beléjük kanalazzuk.
180 fokon sütve 25 perc alatt elkészülnek a burgonyapürével töltött köftéink.
Közben a szószhoz paradicsomokat meghámozzuk, finomra aprítjuk (én egyszerűen csak úgy szoktam, mint az almát), kis serpenyőben vagy lábosban hevített olivaolajra dobjuk, sózzuk, borsozzuk és 5-6 percig főzzük.
Ha autentikusak akarunk lenni, akkor a köftéket tetejükre kanalazott szósszal tálaljuk, de azt sem hiszem, hogy bárki szóvá tenné, ha egy-egy nagyobb kanálnyi szószra állítjuk rá őket, ahogy ez a fenti képen látszik.
Jó étvágyat!
7 megjegyzés:
harika olmuş ellerine sağlık
Çok teşekkür ederim ablacığım! Benim yaptıklarıma baktığın için çok mutlu oldum.
Ellerinize sağlık nefis görünüyor..
Tesekkür ederim! :)
Nagyon gusztusos és biztosan finom is ez az étek.
És mit lehet tenni, ha az embernek nincsen marhahúsa? Ha disznóból szentségtelenkedik, azt minek lehet hívni? :))
Köszönöm trendo! :)
Seafalcon: nyugodtan, ha épp az van otthon... mi nem fogyasztunk ezért nem ajánlom én azzal. csak annyit kérnék, hogy akkor már ne nevezzük töröknek, lehetne mondjuk burgonyapürével töltött fasírtcsónakok. :)
Megjegyzés küldése