2010. május 10., hétfő

Csirkekrokett, avagy a homályos múltból a fényes jövőbe...

   Hétvégén fedeztem fel az én korántsem új török szakácskönyvemben egy érdekes receptet, melynek azonnal kétségbe kellett vonjam a származását. Török uramat meg is kérdeztem hát mi a véleménye az ügyről. Miután azt a választ kaptam: ő még ilyen ételről nem is hallott, lapoztam egyet nagy mosolyogva lekicsinylően, éppen úgy ahogy a birkahúsból készülő döner receptjével tettem már oly sokszor. Nem, az sem birkából készül, bizony... Hanem hasonlóan ahhoz, ahogy kis hazánkban is árulják a török/ös éttermek csirkéből és marhából.
   Na de ma hatalmas meglepetésemre beleszaladtam az említett homályos származású étel, a csirkekrokett vagy másképpen csirkés köfte egy variációjának immáron fényképes méltatásába egy török bloggertársam oldalán. Nem várhattam tovább, ezt nekem ki kellett próbálnom, hisz épp ilyen finger food kutatásban vagyok mostanában..
   A származása? Továbbra sem tudom biztosan. De az íz, látvány és állag összhangja osztatlan sikerrel jutalmazta kissé hosszadalmas konyhai szöszmötölésemet. Légy üdvözölve krokett barátom, bármikor szívesen látunk a vacsoraasztalnál!


Hozzávalók:
  1 filézett csirkemell
  1 kisebb fej hagyma
  1 pohár (2,5 dl) tej
  2 ek vaj
  liszt
  zsemlemorzsa
  1 tojás + 2 a panírozáshoz
  fél csokor petrezselyem
  2 gerezd fokhagyma

  1 tk kakukkfű
  fél kk szerecsendió
  bors
  só

    A csirkemellet nagyobb kockákra vágom és az egész hagymával, sóval, borssal esetleg kis Vegetával ízesített alaplében megfőzöm, majd leszűrőm és hülni hagyom. A húsleves alaplé egy részét felhasználom majd a pilávhoz.
   Közben 2 ek vajat hevítek, 1 ek lisztet adok hozzá, majd 2-3 keverintés után jöhet lassan lassan folyamatos habverős keverés mellett 1 pohár tej. Összeforralom, így kapok egy alap besamel mártást, melyet sóval, borssal, kakukkfűvel, szerecsendióval ízesítek.


   A húst robotgépben felaprítom, majd hozzáteszem a besamellt, az apróra várott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, 1 tojást, fél pohár lisztet és 2 ek zsemlemorzsát, sót ha még szükséges. A masszát összekeverem, majd nagyobb diónyi darabokat véve, nedves kézzel rudakat formálok belőlük. Ezeket kipanírozom a szokásos módon, liszt, tojás, zsemlemorzsa... Nekem 14 krokett lett ebből az adagból, aminek a fele így kipanírozva a fagyasztóban csücsül.
   A rudakat ezután forró bő olajban aranybarnára sütjük.


   Zöldborsós pilávval és hűtőürítő pásztor salátával nyammogtuk ez alkalommal.
   Jó étvágyat hozzá!

1 megjegyzés:

Vera írta...

Nagyon finom ez a krokett, nálunk sikert aratott! Igaz, tényleg szöszölős, de megéri nekivágni :)