2010. május 8., szombat

Lencse - ahogy mi szeretjük

avagy: Lencsés bulgur pilav

Miután a minap másodszor fulladt kudarcba egy szépen megtervezett vacsora eme életem pasijai által körülrajongott ételnek köszönhetően, úgy döntöttem legyen hát ő a blog első receptje. Hogy miért is a kudarc? Mert hiába a szépen terített asztal, a gőzölgő husi, ha a pilav hamarabb elkészült és rögtön neki kellett esni még frissen a fazékból... A bulgurról meg ugyi tudniillik, hogy igencsak laktató egy étek!
A recept eredetijét az Almost Turkish Recipes-en találtam anno.

Hozzávalók:
  fél pohár lencse (1 pohár = 2,5 dl)
  1 pohár durvaszemű bulgur
  1 nagy fej hagyma
  3 paradicsom
  2 tv paprika (vagy 1 tv és egy zöld erős hegyes paprika)
  fél dl paradicsompüré
  3-4 ek oliva vagy napraforgó olaj
  1 kk pirospaprika
  fél húsleveskocka (elhagyható)
  csipet bors
  só

   A megmosott lencsét 15 perc alatt kb. 3-4 pohár vízben előfőzöm, majd leszűröm. Az olajon elkezdem pirítani a hagymát, majd pár perc múlva jöhet hozzá a kis falatnyi darabokra vágott paprika, ismét pár perc múlva a hámozott és nagyobb kockákra vágott paradicsom és a paradicsompüré.
   Az így előkészített lecsós alaphoz hozzáteszem a megmosott és lecsepegtetett bulgurt, a lencsét, hozzáöntök kb. 2,5 pohár vizet. Ízesítem pirospaprikával, borssal, (húsleveskockával), sóval.
Néha-néha megkeverem, majd ha felforrt tetővel lezárom és kis lángon további kb. 20 percig főzöm. Ezután a lángot elzárom és még 10 percig pihenni-dagadni hagyom.
   Húsételek köreteként, de önálló fogásként joghurttal meglocsolva, salátával tálalva is remek kis fogás.
   Jó étvágyat hozzá!


A bulgur egyébként minden más híreszteléssel ellentétben valójában egyszerű hántolt búzatöredéket jelent. A rizshez hasonlóan sokféle étel készíthető belőle.

Nincsenek megjegyzések: