A recept a Kifőztük 2012 áprilisi számában is megjelent.
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
A sziruphoz:
3 pohár cukor (1 pohár = 2,5 dl)
3 pohár cukor (1 pohár = 2,5 dl)
3 pohár víz
2-3 ek rózsavíz
1 csipet só
1 ek lime- vagy citromlé
A süteményhez:
1 dl joghurt
20 dkg vaj vagy margarin
fél dl olaj
fél dl olaj
1 tojás (3 1 tojás sárgája a lekenéshez)
fél pohár cukor
fél pohár búzadara
1 csomag sütőpor
1 csomag sütőpor
kb. 4 pohár liszt
egész törökmogyoró vagy mandula vagy dió
némi darált mandula, dió vagy kókuszreszelék
Elkészítés:
Először a szirupot készítjük el. Ehhez a cukrot a vízzel és a többi hozzávalóval együtt felforraljuk, majd forrástól számítva 3 percig főzzük, hideg helyen hagyjuk hűlni.
A joghurtot a tojással, olvasztott (de már nem forró) vajjal, olajjal, cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást és a darát is, alaposan elkeverjük. Ezután rászórjuk a sütőport és fokozatosan adagolva beledolgozzuk a lisztet, annyit hogy egy puha könnyen kezelhető edén falától elváló tésztát kapjunk.
Enyhén lisztezett felületen kb. Fél cm vastagra nyújtjuk (egyszerűbb egyszerre csak a tészta egyik felével dolgozni) és egy kis pohárral vagy pogácsaszaggatóval 5,5-6 cm-es korongokat szaggatunk. Egyik felük közepébe (akár egy kupakkal) kb. 3 cm-es lyukakat vágunk, majd kiolajozott sütőtepsire rendezzük őket (nekem 1 nagy és egy kisebb tepsire volt szükségem), alulra a teli köröket, rájuk egy-egy lyukas koronot. Megkenjük őket tojássárgájával, közepükbe 3-3 hántolt törökmogyorót helyezünk.
Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szépen megsülnek. Ahogy a sütőből kivesszük őket azonnal meglocsoljuk a sziruppal, 5 percig hagyjuk őket dagadni, majd tálcára szedjük őket, megszórjuk kevés darált mandulával, dióval vagy kókuszreszelékkel és fogyasztásig hideg helyen tároljuk. Hűtőben 5-6 napig is tökéletesen eláll.
Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szépen megsülnek. Ahogy a sütőből kivesszük őket azonnal meglocsoljuk a sziruppal, 5 percig hagyjuk őket dagadni, majd tálcára szedjük őket, megszórjuk kevés darált mandulával, dióval vagy kókuszreszelékkel és fogyasztásig hideg helyen tároljuk. Hűtőben 5-6 napig is tökéletesen eláll.
Jó étvágyat!
6 megjegyzés:
Igazán csinoskák!
Nekem tetszik!!!
Félre ütöttél "kerszetény ünnep"!
A süti nagyon gusztusos.
A Kifőztükben leltem rád és egyből megfogott ez az édesség! Már a neve is nagyon édes! :) Mostantól követlek :)
Nagyon jól néznek ki. Szívesen megkóstolnám őket :) Nézz be hozzám kérlek, meghívnálak egy játékra :)
További Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok !
Megjegyzés küldése